Angliában aggodalomra ad okot az E. coli fertőzöttek számának növekedése

Az Egyesült Királyságban jelentős mértékben megnövekedett az E. coli baktériummal fertőzöttek száma, ami miatt a közegészségügyi hatóságok riadót fújtak. Két hét alatt több mint 100 esetet regisztráltak, és a helyzet súlyosságát jelzi, hogy az esetek többségében kórházi kezelés vált szükségessé.

Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége (UKHSA) szerint a fertőzések száma az országszerte forgalmazott élelmiszerek révén terjedhetett el. A fertőzöttek között minden korosztály képviselteti magát, a kétéves gyerekektől kezdve a 79 éves idősekig.

Az Angliában diagnosztizált 81 beteg közül 61 százalékuk került kórházba. A UKHSA tájékoztatása alapján évente átlagosan 1500 E. coli fertőzést regisztrálnak, így a jelenlegi adatok alapján további esetek megjelenése várható. Tavaly decemberben 30 fertőzést azonosítottak, és egy beteg a szövődmények következtében elhunyt.

A betegség terjedése többnyire fertőzött élelmiszerek fogyasztásával, fertőzött személyekkel való szoros érintkezéssel, vagy fertőzött állatokkal, illetve azok környezetével való közvetlen kapcsolattal hozható össze. A Nébih információi szerint az E. coli baktériumok többsége a melegvérű állatok és az ember normál bélflórájának része, és fontos szerepet töltenek be a vitaminok termelésében. Azonban néhány E. coli törzs, amely kívülről kerül a szervezetbe, méreganyagok termelése révén betegséget okozhat.

A fertőzés után 1-8 napon belül jelentkezhetnek a tünetek, melyek közé tartozik a hasi görcs, a hirtelen fellépő hasmenés, hányinger, hányás és láz. A legtöbb beteg egy-két héten belül felépül, de előfordulhatnak súlyos szövődmények is, mint például a vérzéses vastagbélgyulladás vagy a vesekárosodás.

A Nébih azt javasolja, hogy hasmenéses tünetek esetén az érintettek forduljanak orvoshoz. Az enyhe esetekben az antibiotikumos kezelés nem feltétlenül hatékony, sőt néha súlyosbíthatja a tüneteket. A bélmozgást csökkentő gyógyszerek szedése sem ajánlott, viszont a folyadék- és sóvesztés pótlása kiemelten fontos. Súlyosabb esetekben kórházi ápolás válhat szükségessé.