Putyin oligarchái továbbra is német luxusautókat vásárolnak

Az Európai Unió szankciói ellenére Putyin oligarchái még mindig hozzájutnak a német luxusautókhoz, amelyeket Fehéroroszországon keresztül szereznek be. Németország és Franciaország ellenállása miatt nem kerültek be ezek a termékek az uniós szankciós listára.

Az Oroszország elleni szankciók ellenére a német luxusautók, mint például a Mercedes és a BMW, továbbra is elérhetőek Moszkvában és Szentpéterváron. Németország és Franciaország határozottan ellenezte az ilyen típusú termékek exportjának tilalmát, és ennek köszönhetően az orosz oligarchák Fehéroroszországon keresztül jutnak hozzá a kívánt járművekhez.

Az Európai Unió már korábban szankciókat vezetett be Fehéroroszország ellen, de ezek nem olyan szigorúak, mint az Oroszország elleni intézkedések. Ezt a kiskaput kihasználva az orosz oligarchák könnyedén szerezhetnek be luxusautókat a szövetséges államon keresztül.

Brüsszel jelenleg is dolgozik az új szankciós csomagon, amelyet a G7-csúcson szeretnének bemutatni Olaszországban, Joe Biden amerikai elnök részvételével. Az elnök látogatása a NATO egységének megerősítését célozza Oroszországgal szemben.

Vladimir Putyin, az orosz elnök is hosszú ideig német luxusautókat használt, de néhány éve orosz gyártmányú páncélozott Aurusra váltott, mivel a titkosszolgálat lehallgatásbiztonsági aggályokat fogalmazott meg a Mercedesekkel kapcsolatban.

A Bruegel kutatóintézet főmunkatársa, Darvas Zsolt szerint Fehéroroszország 2,6 milliárd dollár értékben importált autókat az Európai Unióból, ami négyszeres növekedést jelent az előző évhez képest. A luxusautók kiemelkedő részt képviselnek ebben az összegben, 1,4 milliárd dollárt tesznek ki, és valószínűleg ezek nagy részét továbbítják Oroszországba.

Németország és Franciaország a fehérorosz szankciók megfúrásakor azzal érvelt, hogy a szankcióknak elsősorban az orosz háborús erőfeszítések megakadályozására kell irányulniuk, de felmerül a kérdés, hogy a hírszerzés szerepet játszhatott-e a döntésben, tekintettel arra, hogy a digitális autók jó lehetőséget kínálnak az információszerzésre.