Vlagyimir Putyin titkos információkat követelt a német hadseregtől

A mecklenburg-elő-pomerániai tartomány vizsgálóbizottsága a német fegyveres erők két dandártábornokát hallgatja meg az Északi Áramlat 2 és a „Klíma alapítvány” ügyében, mivel felmerült a gyanú, hogy katonai titkok kerülhettek napvilágra a balti-tengeri gázvezeték engedélyezési eljárása során.

A német szövetségi főügyész jelenleg is vizsgálja, hogy a német hadsereg titkos NATO-tengeralattjárókra vonatkozó adatai nyilvánosságra kerültek-e. A Bild által megszerzett Szövetségi Gazdasági Minisztérium dokumentumai alapján Vlagyimir Putyin orosz elnök titkos információkat követelt a német hadseregtől.

Ezek az adatok egy szakértői jelentés elkészítéséhez voltak szükségesek, amely a gázvezeték balti-tengeri térségben jelentkező kockázatait taglalta volna.

A német hadsereg azonban kijelentette, hogy a lövésszámok levezetése titkos információnak minősül, és ezeket az adatokat nem adhatják ki. Nem volt világos számukra, hogy miért van szüksége az Északi Áramlat 2 projektnek ezekre az információkra.

Egy német hadseregbeli személy szerint nem adhat át számadatokat egy olyan projekt szponzorának, amelynek központja nem egy NATO-országban található. Emellett ellenezte a tengeralattjárókra vonatkozó pontos információk kiadását is, mivel ezeket az adatokat nemzeti és NATO-biztonsági megfontolásokból titkosították.

Az Északi Áramlat 2 képviselői már egy évvel a tárgyalások előtt nyomást gyakoroltak a német hadseregre. 2016. július 6-án találkoztak a Szövetségi Gazdasági Minisztérium munkatársaival, ahol a német hadsereg problémákat jelzett a vezetékek megújításával kapcsolatban, de nem került sor együttműködésre.