Vlagyimir Putyin fenyegető üzeneteket küldött a Nyugatnak

Vlagyimir Putyin orosz elnök a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon beszédet mondott, amelyben fenyegető üzeneteket intézett a Nyugati országok felé, válaszul arra, hogy engedélyezték az ukrán erőknek orosz területek támadását.

Putyin elmondta, hogy jelenleg nem tartja szükségesnek a nukleáris fegyverek bevetését Ukrajnában, de hangsúlyozta, hogy az orosz nukleáris doktrína megváltoztatható. "Van egy nukleáris doktrínánk, amely kimondja, hogy a nukleáris fegyverek alkalmazása kivételes esetben lehetséges, amikor országunk szuverenitása és területi integritása veszélybe kerül" – idézte Putyint a Sky News. A BBC tudósítása szerint az orosz elnök kijelentette, hogy „az eseményektől függően nem zárja ki az orosz nukleáris doktrína módosítását”, ami az atomfegyver bevethetőségéről rendelkezik.

Az orosz elnök hozzátette, hogy Oroszország nem végez nukleáris teszteket, mert jelenleg nincs rájuk szükség. Ezzel kapcsolatban is tisztázta álláspontját a fórumon. Figyelmeztette az Ukrajnát támogató európai országokat, hogy Oroszországnak sokkal több taktikai nukleáris fegyvere van, mint összesen az európai kontinensen, ráadásul Európának nincs szerinte fejlett, korai figyelmeztető-rendszerrel sem, így „ebből a szempontból többé-kevésbé védtelenek” - mondta Putyin.

Putyin figyelmeztetett arra is, hogy Oroszország kész fegyvereket küldeni a Nyugat ellenfeleinek. "Oroszország nagy hatótávolságú fegyvereket biztosíthat más országoknak vagy csoportoknak annak érdekében, hogy nyugati célpontokat támadhassanak" – mondta korábban, és ezt az álláspontját a fórumon is megerősítette. "Ha ők (a nyugati országok) fegyvereket szállítanak a harci övezetbe, és felszólítanak arra, hogy ezeket a fegyvereket a mi területünk ellen használják, miért nincs jogunk ugyanezt tenni?" – tette fel a kérdést. Azonban kiemelte, hogy jelenleg nem tesznek ilyen lépéseket, viszont fenntartják maguknak ennek a jogát.

A témával kapcsolatban az orosz állami tévé egyik legjelentősebb műsorvezetője, Vlagyimir Szolovjov is megszólalt. Szerinte ha valaki ártani akar Oroszországnak, tudnia kell, hogy bőven van lehetősége az országnak kárt okozni. „Nyugaton azt mondják, ez csak blöff, hallottuk már. Gondolhatod azt, hogy Oroszország blöfföl, aztán majd egy napon nincs többé Nagy-Britannia. Ne gondold azt, hogy az orosz medve egy cica, akivel játszhatsz” – mondta Szolovjov.