Pusztaszabolcsi iskolai vita: politikai feszültség az oktatási intézményben

Pusztaszabolcs egyik iskolájában, a József Attila Általános Iskolában politikai okokból kialakult helyzet miatt több szülő is fontolgatja, hogy gyermekét más városba íratja át. A feszültség akkor éleződött ki, amikor az iskola egyik tanárát, Felker Sándort kirúgták, ami után az iskola igazgatója és a város független polgármestere közötti közösségi médián keresztül zajló vita következett.

Az igazgatónő, Gódi Katalin és a polgármester, Zsuffa Erzsébet közötti konfliktus a tanár eltávolítása után pattant ki. A városi pletykák szerint Felker a politikai befolyásolás miatt bírálta az iskolát, míg az igazgatónő szerint a tanár "már-már bűncselekményeket követett el". A szülők azonban nem kaptak részletes tájékoztatást az esetről, ami miatt többen levelet írtak a KLIK-nek válaszokat követelve.

A diákönkormányzat nevében írt üzenetben az igazgatónő gratulált a polgármesternek az "elszabadult indulatokért", amit a Fidesz helyi polgármesterjelöltje, Tüke László is megosztott. Tüke az iskola igazgatóhelyetteseként is tevékenykedik.

Gódi a diákönkormányzat oldalára írt levelében a polgármestert vádolta a pedagógusok megalázásával, és azt állította, hogy Felker "sokat ártott már közösségünknek hamis hírekkel, bomlasztással". Az igazgatónő szerint Felker súlyos vétségeket követett el, amelyekről csak ő tudott, és a helyettesek csak akkor szembesültek vele, amikor behívta a tanítót.

Felker állítása szerint Tüke is jelen volt, amikor az igazgatónő közölte vele, hogy a május 15-én lezajlott szülői értekezleten történt megnyilatkozásai miatt akár fegyelmi vizsgálatot is indíthatnak ellene. A tanár kérte, hogy hallgassák meg a szülői értekezleten részt vett szülőket is, de ezt az iskolavezetés elutasította.

Az iskola dolgozói által aláírt nyílt levél szerint az intézményben "jó a légkör", demokratikusak és humánusak a döntések, és állításuk szerint nem politizálnak. Egy későbbi posztban a diákönkormányzat nevében a polgármesternek üzenték, hogy "ne vetítse ki senki ránk gyűlöletét, primitív indulatait, gonoszságát, aszott lelkét. Mi elhatárolódunk. Jelképes tűzfalat vonunk az iskola köré, mert békében szeretnénk élni. PONT.".

A helyzetet bonyolítja, hogy Tüke László, a Fidesz polgármesterjelöltje, korábban egy osztályfőnöki vitát úgy zárt le, hogy az egyik diákot fejbe vágta a naplóval, amiért írásbeli figyelmeztetést kapott. Tüke 2015 és 2019 között Pusztaszabolcs alpolgármestere is volt, és az iskolánál maradt igazgatóhelyettesként, majd a Fidesz indította őt a választáson.

A cikk frissítésére kerül sor, amennyiben a dunaújvárosi tankerület válaszol a felvetett kérdésekre, többek között arra, hogy miért indult Felkerrel szemben fegyelmi, érkezett-e hozzájuk jelzés politizálás miatt szülőktől, illetve, hogy elfogadhatónak tartják-e, ha az igazgató a diákönkormányzaton keresztül nyilatkozik.