Párizsi csúcstalálkozó a D-nap alkalmából

Párizs ad otthont Emmanuel Macron, Volodimir Zelenszkij és Joe Biden államfők találkozójának a D-nap nyolcvanadik évfordulóján, ahol egy 225 millió dolláros ukrajnai fegyverszállítmányról és a jövő heti G7 csúcstalálkozó előtt más témákról is tárgyalnak.

A találkozón Macron államfő bejelentette, hogy szeretne véglegesíteni egy nemzetközi koalíciót olyan országokkal, amelyek készek katonai kiképzőket küldeni Ukrajnába, és a következő napokban fogják véglegesíteni a koalíciót. Olekszandr Szirszkij ukrán főparancsnok bejelentette, hogy aláírta azokat a dokumentumokat, amelyek lehetővé teszik francia katonai kiképzők érkezését az országba. Macron válaszolt Oroszország azon kijelentésére is, amely szerint ezek a kiképzők “legitim célpontok” lesznek, hangsúlyozva, hogy nem engednek Oroszország fenyegetéseinek.

Joe Biden amerikai elnök pénteken Párizsban találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és egy 225 millió dolláros fegyvercsomagról tárgyalnak, amely tüzérségi lőszereket és légvédelmi rendszereket, valamint Himars rakétarendszert és Stingereket tartalmaz. Biden csütörtökön Normandiában mondott beszédet, amelyben párhuzamot vont a második világháború zsarnokság elleni harca és Ukrajna Oroszországgal vívott háborúja között, illetve diktátornak nevezte Vlagyimir Putyint.

A közelgő G7 csúcstalálkozón a résztvevők egy ötvenmilliárd dolláros ukrán hitelről tárgyalnak majd, amely a befagyasztott orosz vagyonokból származhat. Az Európai Unió, az Egyesült Államok, Japán és Kanada a háború kezdete óta mintegy háromszáz milliárd dollár értékű orosz központi banki eszközt zárolt, bár a hivatalos számok nem ismertek. A G7-országok már több mint egy éve vitatkoznak a befagyasztott, mintegy 50 milliárd dollár értékű orosz vagyon Ukrajnának történő átadásáról.

A javaslatot az Egyesült Államok kongresszusának republikánusai várhatóan továbbra is kevésbé támogatják, akik január óta blokkolják az Ukrajnának szánt forrásokat, ezzel akadályozva a nyugati partnerek által ígért fegyverek érkezését. Azonban a republikánusok korábbi ellenállása ellenére, később megszavazták az ukrajnai segélyszállítmányok növelését. Biden elnök nyilvánosan is elnézést kért az ukrán néptől a hónapokon át tartó késlekedésért a Kijevnek szánt támogatásokkal kapcsolatban, és kiemelte, hogy a késlekedést a kongresszus "néhány nagyon konzervatív tagja" okozta, miközben az amerikai nép "teljes mértékben" Ukrajna mellett áll.

Biden elnök a múlt héten módosította korábbi álláspontját, és beleegyezett, hogy Ukrajna az Egyesült Államok által szállított fegyvereket az orosz területeken is bevetse.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a normandiai partraszállás, a D-nap 80. évfordulójának alkalmából Párizsban tartott beszédében hangsúlyozta, hogy Európa már nem tekinthető a béke szigetének, és felhívta a figyelmet a nácizmus visszatérésének veszélyére, amely ezúttal Oroszországból fenyeget. Zelenszkij szerint a franciák vadászgépei, ukrán pilótákkal irányítva, képesek lesznek bebizonyítani, hogy Európa erősebb a gonosznál. Az ukrán elnök üzent azoknak, akik tűzszünetet sürgetnek Oroszországgal, hogy ez csak ideiglenes megoldás lenne, és nem vezetne tartós béke megteremtéséhez.

Az Európai Bizottság jelezte, hogy Ukrajnával és Moldovával is mielőbb meg kell kezdeni az EU-csatlakozásról szóló tárgyalásokat, amire Kijev reményei szerint már idén sor kerülhet, sőt, a Financial Times szerint már a nyáron. Macron elnök ígéretet tett, hogy Franciaország továbbra is támogatni fogja Ukrajnát minden fórumon, mindenekelőtt “európai szinten” annak érdekében, hogy “megpróbálja elérni az uniós csatlakozási tárgyalások tényleges elindítását a hónap végéig”. A csatlakozási folyamat azonban hosszú évekig is eltarthat. Zelenszkij beszéde közben megerősítést kaphatott arról is, hogy Ukrajna esélyt kap az euroatlanti integrációra.