Jogerősen öt év börtönbüntetést kapott az olasz férfi

Jogerősen öt év szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Törvényszék azt az olasz állampolgárságú férfit, aki tavaly februárban részegen halálra gázolta K. Boglárkát a József körúti villamosmegállóban.

A tragikus esemény 2022. február 19-én hajnalban történt, amikor az ittas férfi a megengedett sebességet jelentősen túllépve vezetett, majd elvesztette uralmát a járműve felett és nekiütközött a villamosmegálló járdaszigetének és utasvárójának, ahol a 23 éves K. Boglárka életét vesztette.

A balesetet okozó sofőr a bírósági eljárás során beismerte tettét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Az ítélet kihirdetésekor a Fővárosi Törvényszék kiemelte, hogy az olasz férfi ittas állapotban elkövetett, halált okozó járművezetés miatt került elítélésre, és a bíróság véglegesen eltiltotta őt a közúti járművezetéstől.

Az elsőfokú bíróság döntését a törvényszék csak járulékos kérdésekben módosította, például a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontjának pontosításával. Az ítéletet a férfi tudomásul vette, az ügyész azonban súlyosításért, a védő pedig enyhítésért fellebbezett.

A törvényszék megállapította, hogy a kerületi bíróság törvényes és eljárási szabályoknak megfelelő ítéletet hozott, és helyesen minősítette a bűncselekményt. Az ítéletben szereplő enyhítő körülményként kezelték, hogy az elkövető megbánta tettét, beismerte bűnösségét és idős, beteg hozzátartozójáról is gondoskodik. Súlyosító tényezőként értékelték, hogy a bűntettet közepes mértékű alkohol befolyásoltság alatt követte el.

A Fővárosi Törvényszék másik ügyben is ítéletet hozott, amelyben elfogták a budapesti rendőrök azt a több mint hét évre ítélt bűnözőt, aki öt éve bujkált már a hatóságok elől. A BRFK közleménye szerint egy szigethalmi lakásban fogták el az 57 éves P. Istvánt. A férfi ellen még 2019 februárjában adott ki két elfogatóparancsot a törvényszék drogkereskedelem és sikkasztás bűncselekmény elkövetése miatt. Az 57 éves férfire összesen 7 év 4 hónap szabadságvesztés várt kábítószer-kereskedelem és sikkasztás bűncselekmény miatt. P. István azonban nem volt hajlandó bemenni a börtönbe, helyette megpróbált elrejtőzni a hatóság elől. Az öt éve bujkáló bűnözőt végül egy szigethalmi lakásban kapták el, majd a büntetése megkezdése céljából átkísérték az illetékes büntetés-végrehajtási intézetbe.

A Fővárosi Törvényszék egy másik, figyelemre méltó ügyben is tárgyalást folytatott, amelyben a Katzenbach-gyilkosság részletei kerültek napvilágra. Az egykor ismert labdarúgót, Katzenbach Imrét a vád szerint az ismert zenész, Curtis bátyja, Sz. Lajos és ismerőse végezte ki. Az orvosszakértők szerint az áldozat koponyáján több, gyufásdoboznyi méretű sérülés és csonttörés vonalak láthatóak voltak, amelyek legalább három különböző sérülésre utalnak. Az áldozatot tompa tárggyal nagy erejű ütések érték, és a nyelvcsont valamint a pajzsporc sérülése fojtásra vagy a földön fekvő ember rúgására, megtaposására utalhat. A halál oka feltehetően a koponyát érő behatás és az ebből eredő agysérülés és bevérzés lehetett, de a nyakat ért erőhatás is alkalmas lehetett a halál okozására. A sérülések élőben keletkeztek, erre utalnak a vérmaradványok is. A bíróság a vád koronatanújának, H. Attilának a pszichológiai vizsgálatát végző szakértőt is meghallgatta, aki szerint H. személyi szerkezetéből fakadóan esetleg nem mond igazat, és vallomását megváltoztathatja saját érdekeinek megfelelően.