Fehér porral szennyezett zöld kapszulák visszahívása

Minőségi hiba miatt kemény kapszulákat hív vissza az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). A Doxycyclin-PannonPharma zöld kapszuláinak felszíne a gyárilag lezárt bliszteren belül fehér porral volt szennyezett, ezért az intézet döntésével kivonták a forgalomból.

A Dívány.hu értesülései szerint az OGYÉI honlapján megjelent beszámoló alapján a zöld kapszulák fehér porral szennyezettek, így azokat kivonták a forgalomból, és elrendelték a készítmény visszahívását is. Az Index hírportál is beszámolt arról, hogy korábban, májusban három Doxycyclin-PannonPharma kemény kapszulát vont ki a forgalomból a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK), melyet Müller Cecília országos tiszti főorvos minőségi hiba miatt rendelt el.

Az OGYÉI a mostani döntésében ismét a Doxycyclin-PannonPharma kemény kapszulákat érinti. Az intézet elektronikus levélben tájékoztatta az érintett szereplőket, köztük a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőt, a gyógyszer kis- és nagykereskedelmi forgalmazásra engedéllyel rendelkezőket, a gyógyszerközvetítőket és az intézeti gyógyszertárakat.

A korábbi minőségi hibás termékek mellett további három másik gyártási számú tételt is érintettnek talált az OGYÉI vizsgálati eljárásának megállapításában. Az érintett gyógyszerek helyettesítő készítményei rendelkezésre állnak, és a fehér porral szennyezett zöld kapszulák külleme miatt a hatóság kivonja a forgalomból a Doxycyclin-PannonPharma kemény kapszula (OGYI-T-03545/03) elnevezésű gyógyszer 38770523, 38780523, 38360323 gyártási számú tételeit. Ezen kívül a kapszulákat az egészségügyi szolgáltatóktól is visszagyűjtik.

Minőségi hibás gyógyszernek minősül bármilyen olyan gyógyszer, amely nem felel meg a forgalomba hozatali engedélyben rögzített követelményeknek. Az OGYÉI szerint a leggyakrabban észlelt eltérések közé tartoznak a csomagolási, címkézési problémák, alkalmazási problémák, mechanikai szennyeződések, hiányosságok, sérült egységek, valamint fizikai változások. Amennyiben a fentiek bármelyikét észleljük, fordulhatunk kezelőorvosunkhoz, gyógyszerészünkhöz, vagy közvetlenül az OGYÉI-nek is bejelenthetjük az ogyei@nngyk.gov.hu e-mail-címen, a mintát személyesen vagy postai úton elküldve az intézet címére (1372 Budapest, Pf. 450).