Oroszország jegybankja a kamatot egyelőre nem módosította

Az orosz központi bank a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatta meg az alapkamat 16 százalékos szintjét, de a közeljövőben, júliusban kamatemelés várható.

Az orosz jegybank pénteki ülésén úgy határozott, hogy a sorozatban negyedik alkalommal is 16 százalékon tartja az alapkamatot. A döntés összhangban állt az általános piaci várakozásokkal, azonban a jegybank jelezte, hogy a következő ülésen, július 26-án emelésre kerülhet sor.

A jegybank kiadott közleményében kiemelte, hogy az infláció csökkenése megállt, és jelenleg az első negyedévi szinten van. Rámutattak arra is, hogy a belföldi kereslet továbbra is jelentősen meghaladja az áru- és szolgáltatáskínálat bővítésének lehetőségeit.

A központi bank hangsúlyozta, hogy szükség van a szigorú monetáris kondíciók fenntartására, hogy elérjék a kitűzött 4 százalékos inflációs célt. A jegybank várakozása szerint ez a cél 2025-re válhat valóra. Áprilisban a szezonálisan kiigazított fogyasztói árnövekedés éves szinten 5,8 százalék volt, míg 2024 első negyedévére 5,7 százalékos átlagos inflációt prognosztizálnak. Emellett az áprilisi szezonálisan kiigazított maginfláció éves szinten 8,3 százalékra emelkedett az idei első negyedévi 7,1 százalékról.