Orosz hackertámadás miatt halasztották el rákos betegek műtéteit Londonban

Londoni kórházak kénytelenek voltak elhalasztani a rákműtéteket egy orosz kibertámadás következtében, amely megakadályozta a vérátömlesztések biztosítását. A támadás hat National Health Service (NHS) egységet és több tucat háziorvosi rendelőt érintett, jelentős zavarokat okozva az egészségügyi ellátásban.

A The Guardian szerint az orosz hackerek, akiket a Qilin csoport tagjainak tartanak, zsarolóvírus-támadást hajtottak végre a Synnovis ellen, amely a St Thomas', a King's és más délkelet-londoni kórházak számára végez vérvizsgálatokat.

Az NHS egyik magas rangú vezetője a Health Service Journalnak nyilatkozva kifejtette, hogy a támadás "mindenki legrosszabb rémálma volt". Az NHS England nem közölte, hogy pontosan hány műtétet, beleértve a rákos és transzplantációs beavatkozásokat, kellett emiatt elhalasztani.

Dr. Chris Streather, az NHS England londoni régiójának orvosigazgatója bocsánatot kért az érintettektől, és hangsúlyozta, hogy a személyzet minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban újra lehessen szervezni az időpontokat és kezeléseket. A HSJ jelentése szerint az incidens "hetekig, nem pedig napokig" tartható fennakadásokat okozhat.