Óriási adatszivárgás: 361 millió e-mail-cím került illetéktelen kezekbe

Nagyon veszélyes adatszivárgás történt, amely során 361 millió felhasználó e-mail-címét és jelszavát szerezhették meg illetéktelenek, ami komoly veszélyt jelenthet a szolgáltatások biztonságára.

Troy Hunt, a kiberbiztonsági szakértő, aki a Have I Been Pwned (HIBP) adatbázist is üzemelteti, arról számolt be, hogy több mint 361 millió felhasználó e-mail-címe került nyilvánosságra, ebből 151 millió eddig még nem volt része korábbi szivárgásoknak. Az e-mail-címek mellett jelszavak és az érintett platformok nevei is kiszivárogtak, ami lehetővé teszi a rosszindulatú felek számára, hogy könnyedén hozzáférjenek különböző szolgáltatásokhoz.

A 24.hu információi szerint a szivárgás mértékét több oldalon is tesztelték, és megállapították, hogy valóban széles körű az adatok kiszivárgása. A Bleeping Computer értesülései alapján a szivárgás 122 GB adatot érint, amelyeket Telegram-csatornákon keresztül gyűjtöttek össze, és több mint 1700 fájlban, 2 milliárd adatsorban találhatók meg az e-mail-címek, jelszavak és a felhasználási helyek.

Az érintettek a Have I Been Pwned adatbázisában ellenőrizhetik, hogy az ő adataik is érintettek-e a szivárgásban, ehhez csupán az e-mail-címüket kell beírniuk az oldalon. A biztonságos internetezés érdekében ajánlott minden szolgáltatásnál különböző jelszavak használata és ahol lehetséges, a kétlépcsős azonosítás bekapcsolása.