Mit jelentene Orbán ukrajnai „békéje” Magyarország számára?

Rácz András Oroszország-szakértő szerint az Orbán Viktor által hangoztatott béke Ukrajnában katonai-politikai értelemben kizárólag Oroszország érdekeit szolgálná, és a megszállt területek végleges feladásához vezetne.

Rácz András, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója, Oroszország-szakértő, Facebook-posztjában egy érdekes kérdést vet fel: mi lenne, ha Magyarország területének 19 százalékát szállná meg egy ellenséges hatalom? Ezzel a példával kívánta szemléltetni, hogy milyen következményekkel járna, ha Ukrajna elfogadná a jelenlegi megszállt területek elvesztését.

Rácz kifejti, hogy Ukrajna nem szenvedett vereséget, sőt, képes volt megakadályozni az eredeti orosz célok elérését, és a Nyugat is támogatja őket. Úgy véli, egy azonnali tűzszünet csak az orosz érdekeket szolgálná, lehetővé téve Moszkva számára, hogy stabilizálja uralmát a megszállt területeken és újra feltöltse haderejét.

A szakértő szerint egy fegyverszünet jelentősen csökkentené a Nyugat támogatását Ukrajna számára, ami később lehetővé tenné Oroszország számára, hogy újra támadást indítson egy legyengült Ukrajna ellen.

Rácz felveti a kérdést, hogy a magyarok hajlandóak lennének-e feladni például Pécset, Szegedet, Győrt vagy Békéscsabát, ha hasonló helyzetbe kerülnének, és mit gondolnának azokról, akik a harc abbahagyását és a területek feladását sürgetnék.

Végül Rácz arra a következtetésre jut, hogy ha a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor, az ukránoktól azt várja, hogy adják fel hazájuk egyötödét, annak ellenére, hogy nem szenvedtek vereséget, akkor felmerül a kérdés, mennyire elkötelezett Orbán a saját hazája iránt. A szakértő szerint a honvédelem nem korlátozható régiókra, és hangsúlyozza, hogy a magyar emberek sem éreznék azt, hogy „ez nem a mi háborúnk”, vagy hogy „bár nem győztek le minket, de inkább hagyjuk abba, vesszenek a zalai dombok vagy a Mecsek”. Rácz kijelenti, hogy ő személy szerint harcolna a hazájáért, és nem azért, mert háborúpárti lenne.