Orbán a világháború elkerülésének lehetőségéről beszélt

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke szerint a közelgő választások és Donald Trump esetleges őszi győzelme adhat esélyt egy világháború megakadályozására.

A Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában péntek reggel Orbán Viktor arról beszélt, hogy minden háború történetében eljön az a pont, amikor már nincs visszaút, és úgy véli, jelenleg is közel vagyunk ehhez a helyzethez. A miniszterelnök szerint a hétvégi választások, majd Donald Trump esetleges őszi visszatérése lehetőséget teremthet egy össznyugati békekoalíció létrehozására, amellyel megállítható lenne a konfliktusok további eszkalálódása.

Orbán Viktor a rádióinterjúban kiemelte, hogy az oroszok konfrontatív bejelentéseket tettek, és szerinte a helyzet világszerte egyre feszültebbé válik. A miniszterelnök úgy látja, hogy a háborúpártiak tevékenysége miatt egy elszigetelt konfliktusból regionális, majd nagyobb konfliktus alakulhat ki, amelyek a múltban világháborúhoz vezettek. Orbán szerint aki azt állítja, hogy nincs itt háborús fenyegetés, az becsapja az embereket, és próbálják elhallgattatni a háborúellenes erőket.

A vasárnapi EP-s és önkormányzati választások kapcsán Orbán Viktor egy hídátadón is beszélt a választás tétjéről, amelyet a hvg.hu rögzített videóra. A miniszterelnök a választások fontosságát hangsúlyozva hívta fel a figyelmet a háború vagy béke kérdéskörére. A magyar kormány a választási eredménytől függetlenül ki fog tartani a béke mellett, de hogy meddig lesz képes erre, az múlik a vasárnapi választás eredményén.

A rádióinterjú előtti napon a kormány bejelentette, hogy hosszú egyeztetések és tárgyalások után az állam visszavásárolta a Budapest Airport Zrt.-t, amely a ferihegyi repülőteret üzemelteti. Az adásvétel ára 3,1 milliárd euró, azaz 1209 milliárd forint volt, amelynek 80 százalékát az állam finanszírozta, ekkora tulajdonrészt szerezve a vállalatban. Orbán nem hisz abban, hogy az állam a gazdaságban jól tudna szerepelni, ezért is vették be a franciákat 20 százalékos részesedéssel, és később bevonhatnak még katariakat is.

Orbán szerint a háborús felárak már most is jelen vannak a boltokban, és az emberek fizetik meg a háború árát, annak ellenére, hogy Magyarország kívül áll ezen a háborús pszichózison. A miniszterelnök a békemenetre való utalással kiemelte, hogy még a baloldali szavazók nagy része is barátsággal tekintett a kezdeményezésre, mert az emberek többsége háborúellenes, csak a baloldal vezetői konfliktuspártiak.