Orbán Viktor nyilatkozata Szentkirályi Alexandra lemondásáról és az aktuális politikai helyzetről

Elfogadta Szentkirályi Alexandra lemondását a főpolgármester-jelölti posztról, és a háborús helyzet súlyosságáról beszélt Orbán Viktor a TV2 Tények műsorában.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke megerősítette, hogy elfogadta Szentkirályi Alexandra lemondását a főpolgármester-jelölti posztról. A döntést azzal indokolta, hogy Szentkirályi meggyőzte őt a visszalépés helyességéről, és ha a hadvezér ezt a lépést javasolja, akkor azt el kell fogadni. Szentkirályi visszalépésekor arra kérte támogatóit, hogy szavazzanak Vitézy Dávidra a választásokon.

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérrel kapcsolatban Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy stratégiai cégeknek hazai kézben kell lenniük, és ezt nem kommunista módszerekkel, hanem vételár fizetésével érik el. A kormányfő szerint a reptér nem államosításról van szó, hanem arról, hogy a világ egyik legjobb, francia üzemeltető cégét kérték fel az üzemeltetésre, és így fényes jövő előtt áll a reptér.

A háborús helyzet kapcsán Orbán Viktor kifejtette, hogy Európa egy kritikus ponton van, amikor dönteni kell, hogy belép-e a háborúba vagy sem. Két évvel ezelőtt még csak sisakok küldéséről volt szó Ukrajnába, de mára az európai politika ennél sokkal tovább ment, német tankok száguldoznak Ukrajna területén, és a szankciók tönkretették az európai gazdaságot. A miniszterelnök szerint sok európai politikus bele akar gyalogolni a háborúba, és jelenleg az utolsó előtti pillanatban vagyunk, a közvetlen összeütközés szélén. Orbán Viktor szerint hamarosan európai vagy amerikai katonák is megjelenhetnek Ukrajnában, és a háborús pszichózisnak Brüsszel és Washington a két bástyája.

Orbán Viktor kiemelte, hogy a háborús pszichózis két központja Brüsszel és Washington, és soha nem gondolta volna, hogy egy európai választásnak olyan jelentősége lesz, mint a mostaninak. Úgy véli, egy valós fenyegetés küszöbén állunk, és a sorkatonaság kérdése is napirenden van minden országban, beleértve a közös európai hadsereg ötletét is, amit Magyarország nemzeti hatáskörnek tekint. A miniszterelnök szerint Magyarország el tudják kerülni a sorkatonaság visszaállítását, és az EU-s szintű haderőből szeretne kimaradni, ahogy a NATO-bevetésekből is.

Végezetül Orbán Viktor megjegyezte, hogy minden háború emberi döntések következménye, és tudjuk, hogy ezeket a döntéseket kik hozzák, mint például az USA elnöke és a vezető európai politikusok. Hozzátette, hogy Donald Trump 24 óra alatt békét tudna teremteni, és ha ő nyer, akkor a háborút meg lehet állítani. A miniszterelnök szerint Magyarország az első és a második világháborúból is ki akart maradni, és erő kérdése, hogy ki tudunk-e maradni a háborúból, ha az emberek adnak erőt a kormánynak.

Az olasz politikai színtéren Antonio Tajani, a Forza Italia vezetője és miniszterelnök-helyettes, kritikával illette Vlagyimir Putyin orosz elnököt, aki szerinte hibrid háborút folytat és megpróbálja befolyásolni az európai választásokat. Tajani hangsúlyozta, hogy a NATO egysége nem forog kockán, és Olaszország elkötelezett az ukrajnai védelem és a béke mellett. Tajani ugyanakkor kijelentette, hogy bár nem osztja Orbán Viktor politikáját, tiszteletben tartja Magyarországot és annak jogát, hogy vezesse az Európai Uniót. Ezzel szemben Emma Bonino, az +Europa vezetője, arra szólította fel a római kormányt, hogy ne engedjék meg, hogy az Orbán Viktor vezette Magyarország vegye át az EU soros elnökségét, amíg az unió nem zárja le a Magyarországgal szembeni jogállamiságról szóló eljárást.