Orbán Viktor a közelgő EU-választások fontosságáról beszélt

Orbán Viktor miniszterelnök kiemelte az Európai Parlamenti választások jelentőségét egy rádióinterjúban, amelyet a Kossuth Rádió "Jó Reggelt Magyarország!" műsorában adtak közre röviddel 8 óra után. A miniszterelnök szerint a választások döntőek lesznek az EU-ban uralkodó háborús és békés egyensúly meghatározásában. Orbán a sikeres EU-választások révén létrehozható transzatlanti békekoalíció lehetőségét is felvázolta, amely hozzájárulhatna a konfliktusok további eszkalációjának megakadályozásához.

A miniszterelnök aggodalmát fejezte ki az orosz-ukrán háború eszkalációjával kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy el kell kerülni a konfliktus fokozódását a nyár és a kora ősz folyamán, remélve egy békés megoldást még az amerikai elnökválasztás előtt novemberben. Orbán Viktor szerint, ha Donald Trump nyeri az elnökválasztást, egy "transzatlanti békeformáció" létrehozása jelentheti a leggyorsabb utat a békéhez. Továbbá, dicsérte a hivatásos katonákat, mint a társadalom legjobb részét, akik életmódjukkal védelmezik az országot.

A rádióinterjú során Orbán Viktor kiemelte a háború veszélyét is, jelezve, hogy "Lehetőségeink végéhez közelítünk. Létezik egy pont, ami minden háború előtt volt, amikor már nem lehet visszalépni. Nagyon közel vagyunk hozzá, ugyanis a mostaniak nem bejelentések, hanem tájékoztatások cselekvésekről" - mondta a miniszterelnök. Az interjú részletei várhatóan további tárgyalásokat és elemzéseket fognak generálni a közelgő időszakban.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a ferihegyi repülőtér visszavásárlásának két oka volt: egyrészt egy háborús helyzetben előnyös, ha az ország legfontosabb nemzetközi reptere a kormány közvetlen irányítása alatt van, másrészt egy olyan vagyontárgyról van szó, amiből csak egy van, és ilyet sosem lehet másnak adni. A miniszterelnök szerint a békepártiak számára a jelenlegi helyzetben egy transzatlanti békekoalíció létrehozása tűnik a legreálisabb forgatókönyvnek.

Orbán Viktor kijelentette, hogy aki azt állítja, hogy nincs közvetlen háborús veszély, az becsapja az embereket. Magyarország tudja, hogyan kell megvédeni a függetlenségét a Brüsszelből jövő nyomással szemben, de a NATO egy nehezebb ügy, és ki kell maradnunk abból, amit a NATO az ukrajnai missziónak nevez. A miniszterelnök szerint ezt az álláspontot még politikailag el kell fogadtatni, mert különben elveszítjük a szuverenitásunkat.

A magyar kormány a választási eredménytől függetlenül ki fog tartani a béke mellett, és ha a választásokon megerősítik, könnyebben és hosszabban ki tudunk tartani, hogy a békepárti politikát nemzetközi színtéren képviseljünk.