Agatha Christie-vel és Náray Tamással szállnak harcba

Az irodalmi díjak rendre felkavarják a magyar kulturális élet állóvizét. Legutóbb a Libri Irodalmi Díjakról szólt minden, amelyek egy év szünet után idén megújult formában térnek vissza, és mostantól csak az olvasók döntenek, nem lesz szakmai zsűri.

Az idei évben a Libri Irodalmi Díj (LID) új formában tér vissza, miután 2023-ban gazdasági megfontolások miatt nem adták át a díjakat. Ludvig Orsolya Stefanie, a Libri Bookline marketing és kommunikációs igazgatója az Indexnek elmondta, hogy a díjat a vállalat és az olvasók is kedvelik, ezért döntöttek úgy, hogy idén újraindítják.

A LID idén kizárólag az eladási listák alapján díjazza a 2023-as évben megjelent hazai könyveket. Ludvig szerint a vásárlásnál egyértelműbb közönségszavazás nemigen van, így minden tavaly megjelent könyvet közönségdíjassá tesznek.

A Libri Irodalmi Díjak jövőbeni longlistjét is az értékesítési adatok fogják adni, és több kategóriát hirdetnek, mint korábban. Ludvig szerint az olvasók vásárlási döntései alapján látható, hogy sokszínű a kedvelt stílusok köre.

Az Ünnepi Könyvhét (2024. június 13-16.) eseményeihez kapcsolódóan rendezik a díjátadót, amely nem csak a szépirodalom, hanem az egész könyves szakma ünnepe. Idén több kategóriában is díjaznak, beleértve a szépirodalmat, gyermekirodalmat, elsőkönyveseket és üzleti könyveket, valamint létrehoztak egy gyermekirodalmi életműdíjat is. Megvizsgálták továbbá, hogy az elmúlt 16 évben melyik volt a legnépszerűbb könyv a felnőtt és a gyermekirodalomban, és ezeket is elismerik.

Jászberényi Sándor író és Bálint András színművész szerint a díjnak így nem lesz rangja, mivel nem szakmai zsűri dönt. Ludvig azonban nem ért egyet ezzel, és úgy véli, hogy a szerzőket és az olvasókat éri vád egy ilyen állítással.

Ludvig hangsúlyozza, hogy a Libri célja az olvasási kedv elterjesztése, és ezt nem csak a kortárs szépirodalommal, hanem más műfajokkal is meg lehet tenni, mint például Agatha Christie vagy Náray Tamás műveivel.

A jövő évi díjátadásnál visszatér a zsűrizés rendszere, de a bővített kategóriák megmaradnak. A longlist alapja az értékesítés lesz, és egy online zsűri fogja tovább szűkíteni a jelölteket. A shortlist zsűrijében tanár, könyvtáros, boltvezető és irodalmár is helyet kap, hogy a díjat közelebb vigyék a közönséghez.

Starcz Ákos, az Indexet kiadó médiacsoport igazgatósági tagja az Index.hu Zrt.-től és az Indamedia csoporttól függetlenül működő Libri–Bookline Zrt. igazgatóságának elnöke.