Ócsai bölcsőde építése: bírósági döntések és önkormányzati intézkedések

Ócsa önkormányzata a bírósági döntések ellenére is végrehajtotta a Manóvár Bölcsőde bővítését, annak ellenére, hogy az építési engedélyt a bíróság megsemmisítette, és a használatbavételi engedély iránt is folyamatban van egy per.

Ócsa önkormányzata 2021-ben 270 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a bölcsőde bővítésére, azonban az építési engedélyt megtámadták a bíróságon, és több probléma is felmerült vele kapcsolatban. A bíróság felfüggesztette az építési engedély végrehajtását, de az önkormányzat mégis átadta a bővítést, és a kormányhivatal kiadta a használatbavételi engedélyt, annak ellenére, hogy a terveken szereplő új parkolók nem készültek el. Két hónappal ezelőtt a bíróság megsemmisítette az építési engedélyt, és a használatbavételi engedély iránt is peres eljárás van folyamatban.

A Budapest Környéki Törvényszék 2024. április 5-i ítéletében megsemmisítette a Manóvár Bölcsőde bővítésének építési engedélyét, és jelenleg a használatbavételi engedély is per alatt áll. Gallai Zoltán képviselő szerint fennáll a veszélye, hogy ha a használatbavételi engedélyt is megsemmisíti a bíróság, akkor a bölcsőde bezárásra kerülhet.

A rendkívüli testületi ülést, amelyet a független képviselők többször is próbáltak összehívni, Bukodi Károly polgármester korábban elutasította, és az ülésen sem vett részt, ahogy az alpolgármester, a jegyző és a fideszes képviselők sem.

Az építési engedélyt megadó határozat halasztó hatályát a bíróság az igazságügyi szakértői vélemény alapján rendelte el, és az önkormányzat megfellebbezte a döntést. A tervekkel kapcsolatos problémák között szerepelt a forgalmi rend módosításának hiánya és a parkolók kérdése is. A helyi építési szabályzat szerint szükséges új parkolók nem készültek el, és a területen lévő tűzcsapot sem tüntették fel a terveken.

A bölcsőde bővítését 2024 márciusában adta át az önkormányzat, és a kormányhivatal kiadta a használatbavételi engedélyt, annak ellenére, hogy a bíróság megsemmisítette az építési engedélyt, és nem létesültek parkolók, nem volt megoldva a külső csapadékvíz elvezetése, valamint a forgalmi rend módosítása sem történt meg.

A város független képviselői csak 2024. február 28-án szereztek tudomást a problémákról és a perről. A polgármester nem kommunikál a témában, és nem lehet vele egyeztetni. A felperes szerette volna peren kívül rendezni a helyzetet, de ez az együttműködés hiánya miatt nem jött össze.

Bukodi Károly polgármester egy nappal Gallai Zoltán képviselő videójára reagálva elmondta, hogy a bölcsőde működési engedéllyel rendelkezik, de arra nem tért ki, hogy a bölcsőde bővítésének használatbavételi engedélye iránt jelenleg is peres eljárás van folyamatban.