A nyári táborok kihívásai: áremelkedés és új igények

A gazdasági válság és a Covid-járvány hatására a nyári táborok terén is változásokat kell szembenézniük a szülőknek. Az áremelkedés mellett a gyerekek biztonsága és a kínált szolgáltatások minősége is egyre fontosabb szemponttá válik a táborválasztáskor. A Funside ügyvezetője, Kittka András szerint a táboroknak egyszerre kell élményt és fejlődést nyújtaniuk, miközben a mesterséges intelligencia térnyerése is új kihívások elé állítja az oktatást.

A nyári táborok kiválasztása során a szülőknek több tényezőt is figyelembe kell venniük, többek között a gyermek érdeklődését, a biztonságot és a szolgáltatások kényelmét. A Funside-nál például több mint 2000 gyereket táboroztatnak évente, és idén több új foglalkozást vezettek be, mint az elmúlt 10 évben bármikor. A kínálatban 27 különböző téma közül választhatnak a gyerekek, beleértve a digitális dizájnt, grafikát és a zenei producer képzést is. A fashion upcycling foglalkozás a fenntarthatóság jegyében kínál kézműves megoldásokat a már nem használt ruhadarabok újrahasznosítására.

A mesterséges intelligencia (MI) térnyerése a gyerekek elvárásaiban is megmutatkozik, és a táboroknak lehetőséget kell biztosítaniuk arra, hogy a gyerekek megismerkedjenek az MI által működtetett szoftverek etikus használatával. A Funside-nál fontosnak tartják, hogy a gyerekek felkészüljenek egy folyamatosan változó világban való boldogulásra, és figyelembe veszik érzelmi és társas szükségleteiket is.

A technológiai eszközök használata a táborokban is fontos szerepet kap, hiszen a szülő és gyermek közti kommunikáció eszköze lehet, és az oktatásban is előnyöket nyújthat. A Funside-nál nem tiltják a mobilok és egyéb digitális eszközök használatát, de hangsúlyozzák a pillanat megélésének fontosságát is.

A táborok költségei idén is emelkednek, ami a gyermekétkeztetési, bérleti és belépődíjak megugrása miatt van. Emiatt a szülőknek 10–15 százalékos drágulásra kell számítaniuk. 2024-ben egy napközis tábor átlagosan 50 ezer forint, egy ottalvós tábor pedig 70-85 ezer forint körül alakulhat. Az árolló széles, vannak olcsóbb és drágább táborok is, így a különbség akár tízszeres is lehet. A Funside-nál az áremelkedés mértéke helyszíntől függően változó, de van olyan táboruk, ahol a tavalyi áron lehet részt venni.

A Funside karitatív programokat is kínál hátrányos helyzetű gyerekek számára, együttműködésben más szervezetekkel, így a szociális alapú táborok mellett magas minőségű programok is elérhetők a szülők számára.