Németországban mostantól törvényesen vezethetnek a THC hatása alatt állók

Németországban a Bundestag által elfogadott jogszabályok értelmében, aki a vérében 3,5 nanogramm/milliliter alatti THC-tartalommal rendelkezik, az nem követ el szabálysértést a volán mögött. Ez a mennyiség nagyjából egy pohár sör vagy bor hatásának felel meg, amelyért Németországban szintén nem jár büntetés. Az új szabályozás részeként a marihuána részleges legalizálása is életbe lépett, amely lehetővé teszi a 18 éven felüliek számára, hogy nyilvános helyen legfeljebb 25 gramm, otthon pedig legfeljebb 50 gramm kannabiszt birtokoljanak saját fogyasztás céljából, valamint otthonukban legfeljebb három tő kendert termeszthetnek.

A THC határértékét meghaladó sofőrök azonban számíthatnak büntetésre: első alkalommal 500 eurós bírságot és egy hónapos járművezetéstől való eltiltást kaphatnak. Ha valaki alkoholt is fogyaszt a kannabisz mellett, és vezet, akár 1000 eurós bírságot is kiszabhatnak rá, mivel a közúti közlekedők számára teljes tilalmat vezettek be az alkohol és a kannabisz egyidejű fogyasztására. A gyógyszerként THC-t fogyasztó betegek mentesülnek a büntetés alól. Teljes kannabisz tilalom vonatkozik a frissen jogosítványt szerzőkre is.

A törvények szerint a kannabisz használata továbbra is tilos a közterületeken, iskolákban, sportlétesítményekben és ezek száz méteres körzetében. A kannabisz termesztésének másik legális formája a legfeljebb ötszáz fős szövetkezetek lesznek, amelyek július 1-től kezdődően működhetnek. A nem üzleti célú kannabiszklubok kizárólag a tagjaikat láthatják el a termékkel, havonta maximum 50 gramm mennyiségben. A német törvényhozás lehetővé tette, hogy a szövetségi tartományok szigorúbban szabályozhassák a kannabisz termesztő farmokat, amelyek július 1-jétől legálisan termeszthetnek és szállíthatnak marihuánát a tagjaiknak. Ennek köszönhetően a tartományok regionálisan korlátozhatják a farmok méretét és az ott termesztett fű mennyiségét.