Németország jelentős létszámbővítést tervez a Bundeswehrben

A NATO elvárásainak megfelelően Németország 75 ezer fővel kívánja növelni a Bundeswehr létszámát, hogy felkészüljenek egy esetleges orosz támadásra. A német hadsereg jelenlegi állománya 180 ezer fő, amit a tervek szerint 200 ezer fölé szeretnének emelni.

A Der Spiegel hetilapra hivatkozva a Reuters beszámolt arról, hogy a tavalyi vilniusi NATO-csúcstalálkozón aláírt védelmi tervek részletezik, hogyan válaszolna a szövetség egy orosz agresszióra. Az új követelmények értelmében a Bundeswehrnek további katonákra van szüksége a szövetséges hadtestek, hadosztályok és dandárok megerősítéséhez.

Az ukrajnai konfliktus hatására Németország 100 milliárd eurót különített el védelmi kiadásokra, amivel idén először érik el a NATO által előírt GDP-arányos 2 százalékos védelmi költségvetést.

A német védelmi erők megerősítése érdekében Németország további nyolc F–35-ös amerikai vadászgépet szándékozik beszerezni a már megrendelt 35 mellé.

Boris Pistorius védelmi miniszter szerint az orosz fenyegetés miatt Németországnak 2029-re fel kell készülnie egy háborúra. Pistorius hangsúlyozta az elrettentés fontosságát, és megemlítette, hogy korlátozott formában a sorkötelezettséget is visszaállítaná.

A német védelmi képességek erősítésével kapcsolatosan azonban újabb kihívásokkal kell szembenézniük. A Bundeswehr számára tervezett PULS (Purpose Universal Launching System) rakéta-sorozatvető beszerzése hat hónapos késést szenved, amely az Ukrajnának átadott MARS II rakéta-sorozatvetőket hivatott helyettesíteni. A német Honvédelmi Minisztérium legfrissebb tervei szerint az öt PULS-rendszer beszerzésének lezárását 2024 végére tervezik, ami jelentős csúszást jelent a korábban ígért határidőkhöz képest.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy még mindig nem sikerült megszerezni az amerikai kormányzat jóváhagyását a GMLRS rakéták integrálásához, amelyek nélkülözhetetlenek a PULS rendszerek hatékony működéséhez. Jelenleg a német haderőnél nincs rendszeresítve olyan rendszer, amely képes lenne helyettesíteni a GMLRS-eket. A német kormány korábban megerősítette, hogy az Ukrajnának átadott MARS II rendszereket öt izraeli PULS rendszerrel váltják ki, amelyek kiválasztását a piaci elérhetőséggel és a szállítási határidők figyelembevételével indokolták.