Negyvenhat elektromos iskolabusz áll forgalomba hamarosan

A Klebelsberg Központ 43 mini és 3 nagyobb méretű, elektromos meghajtású autóbuszra nyert 100 százalékos támogatást, amelyek zéró helyszíni károsanyag-kibocsátással és alacsony zajterheléssel fognak üzemelni Budapesten és a vidéki városokban.

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. pályázatán nyert támogatás révén az összesen 1,91 milliárd forintba kerülő járművek 2027 áprilisáig állnak majd forgalomba huszonkilenc városban, a Zöld Busz Program keretében.

A támogatási kérelmet a köznevelési intézményeket fenntartó tankerületi központokat irányító és ellenőrző Klebelsberg Központ nyújthatta be, és a beszerzendő akkumulátoros elektromos iskolabuszok a Magyar Állam tulajdonába, a Klebelsberg Központ vagyonkezelésébe, valamint az egyes tankerületi központok üzemeltetésébe kerülnek.

A járművek többek között Baján, Berettyóújfaluban, Békéscsabán, Budapesten, Cegléden, Debrecenben, Egerben, Győrben, Gyulán, Kaposváron, Kazincbarcikán, Kecskeméten, Kisvárdán, Miskolcon, Mohácson, Nyíregyházán, Pápán, Pécsen, Salgótarjánban, Sopronban, Szegeden, Szekszárdon, Szerencsen, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen, Tatabányán, Veszprémben és Zalaegerszegen állnak majd forgalomba.

A HUMDA 2021 óta koordinálja a Zöld Busz Programot, amelynek célja a hazai tömegközlekedési járműállomány korszerűsítése és a karbonsemlegesség felé haladás. A program keretében eddig 135 autóbusz állt forgalomba, amelyek évente körülbelül 8200 tonnával csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást, ez pedig 110-115 ezer kifejlett lombos fa éves szén-dioxid-megkötésével ér fel. Emellett a közszolgáltatók üzemanyagköltségeit több száz millió forinttal csökkenti.