Négy orosz hadihajó érkezik Kubába kedden az orosz-kubai barátság jegyében

Négy orosz hadihajó fog kikötni Havanna kikötőjében június 12-én, a kubai külügyminisztérium közleménye és a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint, ami a két ország közötti történelmi barátságot hivatott erősíteni.

A kubai külügyminisztérium tájékoztatása alapján a flotta udvariassági látogatást tesz a havannai kormányzónál és a kubai haditengerészet parancsnokánál. A közlemény hangsúlyozza, hogy a látogatás teljes mértékben baráti jellegű és összhangban áll a két nemzet közötti hosszú távú kapcsolatokkal. Emellett kiemelik, hogy a nemzetközi szabályoknak megfelelően a hajók nem szállítanak atomfegyvert, így a térségre semmilyen veszélyt nem jelentenek.

A kikötőbe érkező hajók között szerepel a Gorskov admirális fregatt, a Kazany atomtengeralattjáró, a Pasiny tartályhajó és a Nyikolaj Csiker mentőhajó. A hajók hatnapos tartózkodása során nem hordoznak atomfegyvert, ezzel is eleget téve a nemzetközi előírásoknak.

Amerikai elemzők azonban más megvilágításba helyezik az eseményt, úgy vélik, hogy az orosz flotta látogatása egy tudatos erőfitogtatás, amely válaszul szolgálhat az orosz-ukrán konfliktusban kialakult amerikai álláspontfoglalásra.