Navracsics Tibor és a választások előtti izgalmak

Navracsics Tibor, a közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Blikk talk! vendégeként beszélt a vasárnapi választások jelentőségéről, valamint kapcsolatáról Simicska Lajossal és a politikai ellenfelekkel való viszonyáról.

A választások közeledtével Navracsics Tibor izgalmát fejezte ki, hasonlítva a helyzetet egy vizsgaidőszakhoz, és elismerve, hogy ilyenkor óvatosabban szokott nyilatkozni a választások várható eredményéről. Orbán Viktor nagy arányú győzelemre számítását megjegyezve, Navracsics óvatos optimizmussal nyilatkozott, hangsúlyozva, hogy a Fidesz korábbi nagy arányú győzelmei miatt a nyomás fokozódik, de ő masszív győzelemre számít a választásokon.

A Fidesz sikereit értékelve a miniszter úgy vélekedett, hogy a párt eredményei és az ellenzék gyengesége között összefüggés van, kiemelve, hogy a Fidesz 14 éve tartó kormányzása jelentős teljesítmény a magyar politikában, hibák ellenére is. Az európai parlamenti és önkormányzati választások fontosságát illetően Navracsics egyenrangúságot említett a mindennapi élet szempontjából.

Navracsics Tibor kritikát fogalmazott meg az Európai Unió intézményeivel kapcsolatban, különbséget téve a politikai kommunikáció és a szakpolitikai együttműködések között. Szerinte az Európai Bizottság túlzottan próbálja diktálni a tagállamoknak és az Európai Parlamentnek is, ami a szerepek összemosódásához vezet.

Beszélve politikai karrierjéről, Navracsics elmondta, hogy frakcióvezetőként fontosnak tartotta, hogy a Fidesz érveit hallhassák a választók, ezért nem támogatta a teljes frakció kivonulását Gyurcsány Ferenc beszédei alatt. A politikai szereplők együttműködéséről szólva megjegyezte, hogy a választási kampányok idején nem előnyös együtt mutatkozni az ellenféllel, de a választások közötti időszakban lehetnek olyan témák, amelyekben különböző pártállású politikusok összefoghatnak.

A Blikk által megtalált Simicska Lajossal kapcsolatosan Navracsics elmondta, hogy ritkán találkoznak, és bár korábban több politikai vitájuk volt, nem tartja őket jó barátoknak. Veszprémi származásáról és a helyi állatkertben örökbefogadott ecsetfülű disznókról szólva elárulta, hogy a disznók jól vannak, és az örökbefogadás nem politikai kampányfogás volt, hanem valódi elkötelezettség az állatok iránt.

A politikai ellenfelekkel való viszonyáról szólva, Navracsics Tibor korrekt kapcsolatot ápol, ami nemrégiben Tapolcán is megmutatkozott, amikor egy mentőautóval érkező Rig Lajos, a Fidesz-KDNP kampányeseményére látogatott, hogy beszélgethessen a miniszterrel. Rig, aki korábban a Jobbik politikusa volt és 2022-ben Navracsics ellenfele a választásokon, a vereség után visszatért a mentőszolgálathoz. A lakossági fórumon a két politikus kezet is fogott, ami azt mutatja, hogy a választási versengés ellenére nincs harag közöttük. Tapolca különösen érdekes helyszín, mivel Rig nem csak Navracsicscsal, hanem a fideszes Lasztovicza Máté polgármester-jelölttel is beszélgetett, aki Rig barátja és volt párttársa, Dobó Zoltán kihívója a város vezetéséért folyó küzdelemben.