Ukrajna jogos önvédelemben orosz célpontok ellen

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára kijelentette, hogy Ukrajnának nemzetközi jog alapján joga van oroszországi katonai célpontok elleni támadások végrehajtására önvédelmi okokból.

A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg Svédországban, a szövetség legújabb tagállamában tartott sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy az önvédelem joga lehetővé teszi az Ukrajna által megtámadott ország katonai célpontjai elleni csapásokat. Stoltenberg hangsúlyozta, hogy ez egy támadó háború, amelyet Oroszország indított egy békés, demokratikus szomszédos ország ellen, amely soha nem jelentett rá fenyegetést.

A NATO főtitkárának nyilatkozata egy olyan időszakban hangzott el, amikor Oroszország válaszlépéseket helyezett kilátásba azokkal a nyugati országokkal szemben, amelyek támogatják Ukrajnát a konfliktusban. Vlagyimir Putyin orosz elnök arról beszélt, hogy Moszkva fontolóra veszi, hogy nagy hatótávolságú fegyvereket szállítson azokba a világrészekbe, ahonnan érzékeny csapást lehet mérni a nyugati államokra.

Stoltenberg a svéd miniszterelnökkel, Ulf Kristerssonnal közösen tartott sajtótájékoztatóján emelte ki Ukrajna önvédelemhez való jogát, amely magában foglalja a támadó fél területén található katonai célpontok elleni támadásokat.