Kémbotrány Európában: Moldova volt vezérkari főnöke az oroszoknak jelentett

Igor Gorgan, Moldova korábbi vezérkari főnöke, a The Moscow Times és The Insider jelentése szerint, bizalmas információkat szolgáltatott az orosz katonai hírszerzésnek a moldovai belpolitikai helyzetről és Ukrajna fegyvervásárlásairól.

Igor Gorgan, aki 2013 és 2016 között, majd 2019 és 2021 között töltötte be a vezérkari főnöki posztot Moldovában, állítólag egy informátorhálózatot tartott fenn a védelmi minisztériumon belül. A kapcsolatfelvétel Alekszej Makarov ezredessel, a GRU egyik összekötőjével valószínűleg 2004-ben kezdődött, amikor Gorgan egy NATO-misszióban szolgált. A kommunikáció 2022 áprilisában vált különösen aktívvá, Oroszország ukrajnai invázióját követően. Gorgan rendszeresen tájékoztatta Makarovot a moldovai politikai helyzetről és az ukrán védelmi minisztérium képviselőinek látogatásairól, akik katonai felszerelések és lőszerek beszerzése céljából érkeztek az országba. A tábornok arról is beszámolt, hogy Ukrajna vadászgépeket és tüzérségi lövedékeket kíván vásárolni Moldovából, és titkos üzemanyag-szállítmányokról is információkat nyújtott.

A bizalmas találkozók helyszínei változatosak voltak, többek között kisinyovi kávézók és horgászkirándulások szolgáltak a megbeszélések színhelyéül. Gorgan egyik üzenetében azt írta: „Bárkivel találkozhatok, én a tettek embere vagyok, gyorsabban kell haladnunk! El kellene mennünk horgászni és mindent megbeszélni! Történelmi időket élünk! És ezt a történelmet nekünk kell írnunk!” Nyilvánosságra került fotók alapján a tábornok többször is találkozott Makarovval a kisinyovi orosz nagykövetség előtt.

A jelentések szerint Gorgan a GRU egyik legfontosabb informátorának számított, és még az ENSZ-nél is tudott állást szerezni, ahol az ukrán menekülteknek nyújtott segítséget. Maia Sandu, Moldova elnökének kabinetfőnöke, Adrian Balutel reagálva a vádakra, megígérte, hogy visszavonja Gorgan katonai kitüntetéseit és tiszteletbeli rangjait.

Az orosz katonai hírszerzést különösen érdekelte, hogy Ukrajna milyen fegyvereket vásárol a szomszédos országoktól, köztük Moldovától. Gorgan jelentéseiben részletezte az ukrán fegyvervásárlásokat, például hogy az ukrán Ukroboronexport hat MiG-29-es vadászgépet próbál visszavásárolni Moldovától, és hogy üzemanyag-szállítmányok érkeznek Moldovából Ukrajnába. A romániai határ biztonságát is aggodalommal szemlélte, mivel onnan katonai rakományok érkeztek Ukrajnába.

Egy másik, Franciaországban lezajlott esemény kapcsán egy 26 éves orosz-ukrán férfit tartóztattak le, akit erőszakos cselekmény tervezésével gyanúsítanak. A Donbasz régióból származó férfi korábban harcolt az orosz hadsereg kötelékében, és a francia titkosszolgálatok az év eleje óta három, 2017 óta pedig ötven terrorcselekményt hiúsítottak meg.