Miskolc: Az ellenzék belső harca és a Fidesz esélye

Az ellenzéki összefogás öt évvel ezelőtt sikeresen meghódította Miskolcot, de az utóbbi időben a helyzet megváltozott. Veres Pál, az iskolaigazgatóból lett polgármester bejelentette, hogy nem kíván újra indulni, miközben a korábban győztes csapat megosztottsága egyre nyilvánvalóbbá vált. Mindkét ellenzéki csoport Veres politikájának folytatását ígéri, de egyikük sem kapja meg a leköszönő polgármester nyílt támogatását. A megosztottság következtében a Fidesz jelöltje, aki civilként tűnik fel, könnyen lehet, hogy a nevető harmadikként diadalmaskodik.

Az elmúlt öt évben Miskolcon jelentős változások történtek, és bár az ellenzéki összefogás akkoriban győzelmet aratott, a helyzet mára alapjaiban változott meg. A Szinva folyó partján fekvő városban az ellenzéki tábor két részre szakadt, és bár mindkét fél azt hirdeti, hogy Veres Pál munkásságát kívánják továbbvinni, a támogatásuk mögött nincs egyértelmű egyetértés.

A helyzetet bonyolítja, hogy Veres Pál, aki az előző választáson az ellenzéki összefogás jelöltjeként került hatalomra, nem áll ki egyértelműen egyik csoport mellett sem. Ez a bizonytalanság tovább erősíti az ellenzéki oldal megosztottságát, és egyben növeli a Fidesz esélyeit a városban.

A választási versenyben jelenleg úgy tűnik, hogy a Fidesz által támogatott, de civilként emlegetett jelölt lehet az, aki a két ellenzéki csoport közötti rivalizálásból profitálhat. A helyi politikai viszonyokat ismerve nem kizárt, hogy a Fidesz képes lesz visszaszerezni a várost, ha az ellenzék nem tud egységes frontot kialakítani.

A miskolci helyzet így nemcsak a város, hanem az országos politikai térkép szempontjából is jelentőségteljes lehet. Az ellenzéki összefogás jövője és a Fidesz stratégiája egyaránt próbára teszi a választók és a jelöltek hűségét és stratégiai gondolkodását a közelgő választások előtt.

A Fidesz aktivizmusa nem korlátozódik csupán Miskolcra; Orbán Viktor bejelentése szerint a párt ötvenezer aktivistája egymillió embert keres fel személyesen az "Egymillió Találkozás Napján", amely egyedülálló mozgósítási kísérlet a magyar politikában. A Fidesz ezzel magasra tette a lécet, és a kampány során a párt tömegei telemarketingelnek, posztolgatnak, nyilatkozgatnak, hogy összehozzák Orbán Viktornak a mozgósítás-világrekordot. A miniszterelnök szerint a tét hatalmas: "háború vagy béke", vagyis "Orbán vagy halál" .

Ebben a politikai környezetben meglepő fordulatként Szentkirályi Alexandra, a Fidesz egyik jelöltje bejelentette, hogy visszalép a versenyből . Wintermantel Zsolt, a Fidesz politikusa, Szentkirályi döntését államférfihoz méltó tettnek nevezte, és megköszönte neki az eddigi munkáját, kiemelve, hogy bölcs és nehéz döntést hozott Budapest érdekében . Ez a fejlemény további változásokat hozhat a választási dinamikában, és újraértékelésre kényszerítheti a Fidesz stratégiáját a városban és országos szinten egyaránt.

A visszalépés kapcsán Vitézy, aki a főpolgármesteri posztra pályázik, kijelentette, hogy nem egyeztetett senkivel a döntés előtt, és csütörtök este hallott először a visszalépésről. Vitézy hangsúlyozta, hogy nem tervez sem koalíciót kötni a Fidesszel, sem fideszes helyettessel vezetni a várost, és programja, valamint eddigi állításai érvényesek maradnak . Korábban úgy nyilatkozott, világosan látszik, hogy a Fidesz nem őt akarja főpolgármesternek, de a legújabb fejlemények szerint mégis őt támogatja a párt .