Igényelje - minden 18 éves fiatalnak jár az életkezdési támogatás

Minden 18 év feletti fiatal jogosult az életkezdési támogatásra, amelyet 2006 óta biztosít az állam, de sokan nincsenek tisztában ezzel a lehetőséggel. Megmutatjuk, mennyi az összeg és hogyan lehet hozzájutni.

2006 óta minden Magyarországon született újszülött 42 500 forintos életkezdési támogatást kap az államtól. Azok a fiatalok, akiknek a szülei nem nyitottak Start-számlát, szintén jogosultak erre az összegre, amikor nagykorúvá válnak. Idén töltik be a 18. életévüket azok, akiknek a szülei már a támogatás 2006-os bevezetésekor babakötvényt vásároltak. A Magyar Államkincstár jelenleg több mint 360 ezer Start értékpapír-számlát tart nyilván, de az életkezdési támogatáshoz azok is hozzájuthatnak, akiknek nincs ilyen számlájuk.

Az életkezdési támogatás a 2005. december 31-e után született, Magyarországon élő, valamint a 2017. június 30-a után született határon túli magyar állampolgároknak, illetve Magyar igazolvánnyal rendelkező személyeknek jár.

A támogatás összege jelenleg 42 500 forint, de a Magyarországon élő és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, illetve állami nevelésbe vett gyerekek 7 és 14 éves korban további támogatást is kapnak. Az összeg a 2006-ban születetteknek 42 000, a 2007-től születetteknek pedig 44 600 forint.

Az életkezdési támogatás összege a gyermek nagykorúságáig kamatozik, évente az előző évi hivatalosan közzétett átlagos fogyasztói árindex mértékével növekszik, így megőrzi a reálértékét. Az értéknövelő támogatást minden év február 1-jén írja jóvá a Kincstár.

A szülők vagy törvényes képviselők a gyermek 18. éves koráig áthelyezhetik az összeget Start-értékpapírszámlára, amelyre természetes személyek és belföldi települési önkormányzatok is befizethetnek pénzt. Az állam évente további támogatást biztosít az egyéni befizetésekre. A számlán lévő összes befizetés és kamat Babakötvénybe kerül befektetésre, amely hosszú távon jövedelmező és biztonságos befektetés az állami garancia miatt.

Azok a fiatalok, akiknek nem nyitottak startszámlát, a 2006-ban letétbe helyezett 42 500 forintot mostanra 100 000 forint körüli összegre nőtt értékben vehetik fel, amikor betöltik a 18. életévüket. A Kincstár tájékoztatása szerint közel 1,3 millió gyermek rendelkezik csak életkezdési letéti számlával, és közülük 57 ezren töltik vagy töltötték be a 18. életévüket idén.

A támogatás igényléséhez a Kincstár a 19. és 22. életév betöltése után küld értesítést azoknak, akik még nem igényelték a kifizetést. A kérelmet a 18. születésnap után lehet benyújtani interneten a magyarorszag.hu oldalon, vagy postán a Magyar Államkincstár Budapest 1919 címre. Papíralapú kérelem esetén a Kincstár honlapjáról letölthető nyomtatványt kell használni, és mellékelni kell a személyigazolvány és lakcímkártya másolatát is.