A boszniai Szerb Köztársaság függetlenségi népszavazásának terve

Milorad Dodik, a Bosznia-Hercegovina részét képező boszniai Szerb Köztársaság vezetője, Oroszországból üzent meg a tervezett függetlenségi népszavazásról. A Szentpétervári Gazdasági Fórumon beszélt erről, ahol egy nappal korábban Vlagyimir Putyinnal is tárgyalt. Dodik, aki a Fidesz által szoros partnernek tekintett politikus, kijelentette, hogy nézetei a Balkán jövőjét illetően egybeesnek az orosz elnökével.

A boszniai Szerb Köztársaság vezetője szerint csak idő kérdése, hogy mikor kerül sor a függetlenségről szóló népszavazásra. Dodik, aki korábban a terület kormányfője is volt, elismeri, hogy a kérdést még egyeztetnie kell a bosnyák és horvát közösségekkel. "A mi feladatunk most elkezdeni a tárgyalási folyamatot. De biztosak vagyunk benne, hogy a jelenlegi szakaszban már elég történelmi és egészében véve civilizációs érettséggel és megértéssel áll rendelkezésre ahhoz, hogy világos legyen, hogy ennek meg kell történnie és meg is fog történni" – fogalmazott Dodik.

A Bosznia-Hercegovina működését jelentősen befolyásolja a daytoni megállapodás, amely alapján a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviselője felügyeli a békemegállapodás feltételeinek teljesítését. Dodik által megcélzott független államok kialakítása nem része a daytoni megállapodásnak.

A Fidesz többször is támogatásáról biztosította Dodikot, legutóbb a magyar kormány az ENSZ-határozatot elutasítva, amely a srebrenicai mészárlást népirtásnak nyilvánította. Szijjártó Péter szerint ez a döntés feszültségkeltő lenne. Orbán Viktor a múlt hónapban állami kitüntetést vett át Dodiktól, aki korábban hasonló elismerést adott át Vlagyimir Putyinnak is.

A magyar kormány a bosznia-hercegovinai helyzet kapcsán gyakran vádolja a Nyugatot a feszültség növelésével. Szijjártó Péter nemrégiben Dodikkal tartott közös sajtótájékoztatóján sem tért ki a boszniai Szerb Köztársaság vezetőjének függetlenségi törekvéseire. A Külügyi és Külgazdasági Minisztériumhoz írásban fordultunk a magyar kormány véleménye iránt érdeklődve Dodik függetlenségi népszavazási kezdeményezéséről, válasz esetén frissítjük cikkünket.