Internetes csalók okoztak milliós károkat Hevesben

Több milliós kárt okoztak Hevesben az internetes csalók, közel ezer embert vertek át a közösségi médiában feladott játékkonzol- vagy szerszámgéphirdetésekkel. A károsultak előre utalták a termék vételárát vagy annak egy részét, esetenként csak a szállítási költséget, de a meghirdetett terméket nem kapták meg. Az ügyben még 2022 végén indult vizsgálat, amelyet a rendőrség lefolytatta.

A Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Soltész Bálint tájékoztatása szerint közel ezer embert érintő csalási ügyben indult eljárás a Gyöngyösi Rendőrkapitányságon, majd a nagyszámú sértett miatt nyomozócsoportot alakítottak. A rendőrök szerteágazó adatgyűjtés során csaknem ezer embert hallgattak ki, akiket valószínűleg a Facebook Marketplace-en keresztül csaptak be.

Az eljárás során öt huszonéves gyöngyösi és visontai fiatalt hallgattak ki gyanúsítottként, a banda két vezetőjével szemben letartóztatást, illetve lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a bíróság. A gyanúsítottak egymást segítve adták fel a valótlan hirdetéseket, eleinte saját profiljaik és bankszámláik használatával, később közeli hozzátartozóik közösségimédia-fiókjait is jogosulatlanul igénybe véve. A feltételezett elkövetők több mint 8 millió forint kárt okoztak a sértetteknek.

A rendőrség befejezte a 934 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás, négyrendbeli pénzmosás és más bűncselekmények miatt indított eljárást, az iratokat a napokban megküldte az ügyészségnek.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság is figyelmeztetett az online csalókra. Győr-Moson-Sopron vármegyében több online csalás miatt indult nyomozás, amelyek között használt cikkek eladására szolgáló internetes felületeken és közösségi médiában létrehozott piactereken történtek csalások, valamint befektetési és banki csalások is előfordultak.

A rendőrség tanácsai szerint vigyázni kell a hamis banki hívásokra, a hamis online áruházakra, és arra, ha csomagot várunk, ne adjuk meg a pénzintézet és a banki belépési adatainkat hamis e-mailek vagy sms-ek hatására.