Michael Mosley eltűnése a görög Szími szigetén

Pénteken folytatódott a keresés a görögországi Szími szigetén eltűnt Michael Mosley után, aki a 5:2-es diéta népszerűsítőjeként vált ismertté.

A 67 éves BBC tévés, Michael Mosley szerdán tűnt el, amikor sétára indult a sziget belsejében, és azóta nem adott életjelet magáról. Mosley a Saint Nikolas strandról indult el kora délután, ahol feleségével, Clare Bailey-vel tartózkodott, és a telefonját is ott hagyta.

A helyi rendőrség, tűzoltók, polgárvédelem, önkéntesek, rendőrkutyák és drónok részt vesznek a kutatómunkában, a területet helikopterrel is átkutatják, valamint a biztonsági kamerák felvételeit is átnézik. A keresés a Pedi nevű területre összpontosul, ahol egy nő szerint utoljára láthatta Mosley-t. A területet veszélyesnek tartják, de a tévés biztonságban volt, amikor ott látták. A helyi tűzoltók szerint elképzelhetetlen, hogy Mosley még mindig ott tartózkodna, így feltételezik, hogy valami történt vele. Elefteriosz Papakalodukasz polgármester szerint Mosley vagy egy másik útra tért, vagy beleeshetett a tengerbe. Egy helyi lakos szerint azonban az út, amin Mosley sétálhatott, elég egyszerű, nemrégiben kiszélesítették, és csak egy útvonal van, így nem lehet eltévedni, ráadásul a turisták naponta megteszik ugyanezt az utat nyaranként.

A görög rendőrség szóvivője a Guardiannek elmondta, hogy a hőség miatt lehet, hogy Mosley megcsúszott és talán leesett a magasból. A misszióban részt vevő egyik magas rangú tiszt szerint a brit férfi keresése kezd „thrillerhez” hasonlítani, és megjegyezte, hogy őrület, hogy valaki fényes nappal tűnhet el. A keresés pénteken tovább folytatódik, amikor a tűzoltóság által kiképzett kutyákkal együtt további rendőrök érkeznek Rodoszról.

Michael Mosley a The One Show és a This Morning tévéműsorok sztárja, valamint több dokumentumfilmben is szerepelt. Ő az egyik legismertebb népszerűsítője az 5:2-es diétának, melynek lényege, hogy öt napig szinte bármit ehetnek az emberek, de ezt két olyan napnak kell követnie, amikor csak minimális kalóriamennyiséget fogyasztanak. A diéta állítólag segít a testsúlycsökkentésben, a vércukorszint-szabályozásban és a gyulladási folyamatok csökkentésében. Mosley több tévéműsorban is népszerűsítette elképzeléseit, többek között a BBC-n futó Bízzon bennem, orvos vagyok című sorozatban, valamint a Channel 4 Ki tette Britanniát kövérré? című doku-reality-jében, és a BBC 2014-es Fertőzött! Élet parazitákkal című műsorában, ahol szándékosan fertőzte meg magát parazitákkal. Emellett a Daily Mail rovatvezetője is, és számos dokumentumfilmet készített a diétáról és a testmozgásról, több könyve magyarul is megjelent.

Mosley ügynöke is megerősítette, hogy a brit tévés tűnt el a szigeten. A külügyminisztérium szóvivője kijelentette: "Támogatjuk a brit férfi családját, aki eltűnt Görögországban, és kapcsolatban állunk a helyi hatóságokkal.". Egy helyi Facebook-csoportban megosztottak egy bejegyzést, amelyben felhívást intéztek bárkihez a mintegy 2500 lakosú szigeten, aki esetleg látta Mosley-t, és egy kutató- és mentőcsapat érkezik Athénból drónokkal és más kifinomultabb felszerelésekkel, hogy kiterjesszék a keresést.