Mexikói férfi a madárinfluenza H5N2-es variánsának első halálos áldozata

Mexikóban az első emberi halálesetet jegyezték fel a madárinfluenza H5N2-es variánsával kapcsolatban, de a WHO szerint egyelőre nincs ok aggodalomra.

Mexikóban egy 59 éves férfi vesztette életét a madárinfluenza H5N2-es variánsának szövődményeibe belehalva. A WHO és a mexikói egészségügyi hatóságok közösen jelentették be az esetet, amely az első, laboratóriumi vizsgálattal megerősített haláleset a H5N2-höz köthetően.

A férfi tünetei április 17-én kezdődtek, és a láz, légszomj, hasmenés, émelygés, valamint általános diszkomfort jelentkezett nála. Április 24-én került kórházba, ahol aznap belehalt a fertőzés következményeibe.

Az orvosok a férfi légúti mintáiban az influenza A-vírus egy eddig nem ismert altípusát azonosították, amelyet genetikai szekvenálásnak vetettek alá. A korai eredmények alapján egy H5N2-törzsről van szó, amit további vizsgálatok is megerősítettek. A WHO csütörtökön közölte, hogy várja a teljes genetikai szekvencia adatait, miután Mexikóban egy férfi meghalt madárinfluenzában.

A Gizmodo szerint az eset nem áll kapcsolatban az Egyesült Államokban terjedő, szarvasmarhák körében megfigyelt madárinfluenzával.

Bár a madárinfluenza aggodalomra ad okot, mivel az emberek alacsony immunitással rendelkeznek ezen törzsekkel szemben, és egyes vírustörzsek képesek olyan mutációkra, amelyek könnyen terjedhetnek az emberek között, a WHO szerint a világjárvány kialakulásának valószínűsége jelenleg alacsony. A mexikói egészségügyi minisztérium szerint a lakosságot nem fenyegeti fertőzésveszély, és az áldozat azonosított kapcsolattartóitól származó összes minta negatív.

A hatóságok megfigyelik az áldozat otthona közelében lévő farmokat, és állandó megfigyelőrendszert hoztak létre a környék vadon élő állatvilágában előforduló további esetek felderítésére. A WHO szerint a vírusnak való kitettség forrása jelenleg ismeretlen, bár már jelentettek H5N2-es megbetegedéseket mexikói baromfi esetében.

A madárinfluenza-vírus okozta fertőzés megelőzésére nincs specifikus vakcina, de a világjárványra való felkészülés részeként már kifejlesztettek vakcinajelölteket. A WHO jelezte, hogy 15 vakcinagyártóval kötött megállapodást arról, hogy madárinfluenza-világjárvány esetén valós időben hozzáférjenek a jövőben gyártott vakcinák mintegy 10 százalékához. Az adagokat a közegészségügyi kockázatok és a szükségletek alapján osztanák szét az országok között.