Mesterséges intelligencia a kutyaugatás dekódolásában

A Michigani Egyetem kutatói mesterséges intelligencia alkalmazásával kísérleteznek a kutyaugatás értelmezésére, hogy jobban megértsék az állatok érzelmeit. A BBC szerint ez a projekt úttörő jellegű lehet az állati kommunikáció területén.

A kutatók célja, hogy az AI segítségével megkülönböztessék a kutyák hangjától, hogy éppen játékos vagy dühös állapotban vannak-e. Emellett azt is vizsgálják, hogy az ugatás alapján meghatározható-e a kutya kora, neme és fajtája.

A Michigani Egyetem mesterséges intelligencia laboratóriumának vezetője, Rada Mihalcea szerint a mesterséges intelligencia fejlődése forradalmasíthatja az állati kommunikáció megértését. Az emberi beszéd felismerésében már elért előrelépések hasonlóan alkalmazhatók lehetnek az állatok hangjainak elemzésére is.

Az állati hangok beszerzése és rögzítése azonban logisztikailag bonyolultabb feladat, mint az emberi hangoké. Ennek ellenére a kutatócsoport 74 különböző fajtájú, korú és nemű kutya ugatását, morgását és nyüszítését gyűjtötte össze, és táplálta be egy gépi tanulási modellbe, amelyet eredetileg az emberi beszéd elemzésére fejlesztettek ki.

A tesztek során a modell 70%-os pontossággal volt képes elemezni a kutyák hangját. Mihalcea szerint ez azt jelzi, hogy az emberi beszédből származó hangok és minták felhasználhatók más hangok, például állati hangok akusztikai mintázatainak elemzésére.

A kutatás pozitív hatással lehet az állatjólétre is, mivel segíthet a kutyák érzelmeinek pontosabb megértésében. Artem Abzaliev, a kutatásról szóló tanulmány főszerzője szerint az emberi beszéd mintái és eszköztára más hangok alapjául is szolgálhatnak, így például az állati hangok akusztikai mintázatai is elemezhetőek és interpretálhatóak a felhasználásukkal.