Bérmegállapodás született a Liberty Dunaújvárosnál

A Liberty Dunaújvárosnál a munkáltató és a tárgyaló szervezetek megállapodásra jutottak, így a korábban tervezett demonstráció elmaradt.

A munkavállalók és a munkáltató közötti egyeztetések eredményeképpen a munkáltató javította korábbi bérfejlesztési ajánlatát, és az új feltételek szerint a bérfejlesztés már júliusban életbe lép.

A megállapodás értelmében a társaságok minden munkavállaló után 150 ezer forintos bónuszt fizetnek ki, amit legkésőbb július 10-ig jóváírnak, és a SZÉP-kártyára történő igénylés lehetőségét is biztosítják.

Július 1-jétől kezdődően a munkavállalók egységesen 43 ezer forintos bruttó alapbérfejlesztést kapnak, mely minden érintett személy számára alanyi jogon jár.

A megállapodás részét képezi egy úgynevezett békekötelezettség is, amely garantálja, hogy július 1. és szeptember 30. között nem lesz munkabeszüntetés vagy demonstráció.

A szerződő felek emellett kötelezettséget vállaltak arra, hogy a munkaerőpiaci versenyképesség fenntartása érdekében további bértárgyalásokat kezdeményeznek a 2024-es év harmadik negyedévére.

Egyúttal folytatódnak a Kollektív Szerződés megkötésére irányuló tárgyalások is.

A munkáltató vállalja, hogy biztosítja az úgynevezett Jelenléti bónusz Szép-kártyára történő igénylését 2024 második negyedévétől.

Kínai segédlettel zöldítenék a Dunai Vasművet

Tavaly októberben vette meg Magyarország legnagyobb vasművét a Liberty Steel Group. A vállalat egy termelési programot indított 2024-re, ennek részeként indították újra a meleg- és hideghengerművet, valamint a horganyzósort. 

A dunaújvárosi fejlesztés része a Kína és Magyarország közötti megállapodásoknak. A Dunai Vasművet kínai segédlettel zöldítenék, jelentősen növelve az üzem versenyképességét az európai acélipar nehézségeinek közepette. A LIBERTY Dunaújváros GreenSteel-technológiára való átalakítása magában foglalja egy modern és korszerű ívkemence telepítését, valamint az üstmetallurgia és a meleghengermű korszerűsítését, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a cégcsoport jó minőségű termékeket tudjon szállítani a hazai autóipar számára.

A cégcsoport még 2023-ban írt alá egy megállapodást a CISDI-vel egy 1,5 millió tonna kapacitású elektromos kemencéről, amely 80 százalékkal csökkenti az üzem közvetlen CO2-kibocsátását. A Liberty Steel vezető szerepet tölt be a fenntartható ipari termelés kialakításában, így küldetése, hogy 2030-ra karbonsemlegessé váljon.