Medián: Kétharmad szerint rossz irányba mennek a dolgok, a Fidesznek mégis 50%-a lehet az EP-választáson

A Medián közvélemény-kutatása szerint az emberek többsége pesszimista az ország jövőjét illetően, mégis a Fidesz jelentős győzelmet arathat az Európai Parlamenti választásokon. A kutatásban részt vevők csaknem kétharmada úgy véli, hogy Magyarország rossz irányba halad, ellenben a Fidesz 50 százalék körüli eredményre számíthat az EP-választáson.

A felmérés szerint a választók 49 százaléka szeretne kormányváltást, míg 42 százalékuk a jelenlegi kormányzat mellett áll. A választási részvétel várhatóan magas lesz, hiszen a nagyobb pártok szavazóinak négyötöde tervezi, hogy elmegy szavazni.

A Medián elemzése szerint a Fidesz 11-13 EP-mandátumot szerezhet meg a Magyarországnak járó 21-ből. A kutatás két héttel a választások előtt készült, és 1500 fő telefonos megkérdezésével állították össze.

A kutatás szerint két kisebb párt, a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, valamint esetleg a Momentum áll a 5 százalékos bejutási küszöb közelében. A Jobbik, Vona Gábor Második Reformkorja és Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa kevesebb mint 1 százalékon állnak.

A Medián szerint a Fidesz-KDNP, a Tisza párt és a DK-MSZP-Párbeszéd közös lista szimpatizánsai között magas a választáson való részvételre való hajlandóság. Ha a Kétfarkú és a Mi Hazánk is átlépi az 5 százalékos küszöböt, akkor a Fidesz-KDNP 11, a Tisza 6, a baloldali közös lista pedig 2 EP-helyet szerezhet.

Amennyiben a Mi Hazánk vagy a Kétfarkú egyike sem jut be, a Medián szerint az 1 vagy 2 mandátum is a Fideszhez kerülhet. A kutatás szerint a biztos szavazók 25 százaléka nem árulta el, hogy melyik pártlistára fog szavazni, és ezek közül 52 százalékuk ellenzéki, 24 százalékuk pedig kormánypárti lehet.

A Tisza párt szimpatizánsai között a korábbi közös ellenzéki listára szavazók vannak többségben, de 10 százalékuk korábban a Fideszre, 14 százalékuk pedig két éve nem szavazott. Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke kritizálta Szentkirályi Alexandra visszalépését a főpolgármester-jelöltségtől, állítva, hogy a Fidesz hazudott a választóknak és a nőket csak eszköznek tekinti a hatalom megtartása érdekében. Karsai Dániel alkotmányjogász felszólította Magyar Pétert, hogy nyilvánosan valljon színt és árulja el, kit támogat a főpolgármesteri választáson, hangsúlyozva, hogy minden más válasz, mint Karácsony Gergely, súlyosan megkérdőjelezi azt, hogy valóban le akarja váltani a Fideszt.

A Fidesz-KDNP szimpatizánsainak csupán 15 százaléka látja pesszimistán az ország helyzetét, míg a Tisza Párt támogatóinak 98 százaléka elégedetlen. A többi párt szavazói és a szavazattól tartózkodók is rosszabbnak ítélik meg a helyzetet az átlagoshoz képest.

A köztévé EP-listavezetői vitájában Magyar Péter és a kutyapárti Tóth Imre Bruti holtversenyben nyertek, mindkettőjüket 61-61 ponttal értékelték. Deutsch Tamás a legrosszabb eredményt érte el, 24 ponttal, de őt is 13 százalék nevezte meg a vita győztesének.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke szerint a Fidesz a fővárosi és az EP-választást egy-egy álellenzéki jelölttel akarja meghekkelni, mint például Vitézy Dávid és Magyar Péter esetében. Gyurcsány szerint Magyar Péter fellépése nem ártott a Fidesznek, és Vitézy egyértelművé tette, hogy a Fidesz-szavazók vezetésével akarja elvenni az ellenzéktől a fővárost. Karácsony Gergely főpolgármester szerint Vitézy Dávid egy gonosz hatalmi játszma részévé vált, és a NER-t szolgálta minden lépésével. A DK elnöke szerint a Medián 9 százalékra mérte őket, ami alulmarad az egy évvel korábbi várakozásaikhoz képest, de továbbra is úgy véli, hogy a DK lesz a legerősebb ellenzéki párt.

Gyurcsány a főpolgármester-választás kapcsán kijelentette, hogy a Fidesz azt hiszi, a budapestiek pártkatonák, és Szentkirályi Alexandra visszalépésével Vitézy Dávidot támogatja. Gyurcsány szerint Vitézy súlyos vereséget fog szenvedni, és ezzel veszélyezteti politikai karrierjét. Karácsony Gergely szerint a Fidesznek nincs üzenete Budapest számára, és a választók közül sokan Vitézyhez sodródtak, hogy erősebb várospolitika legyen, de ehhez értelmes vitákra és a kormányzati beavatkozások nélküli önkormányzati munkára van szükség. Karácsony hangsúlyozta, hogy csak egy Fidesz van, amely különböző dallamokat játszik a hatalom megtartása érdekében, és Vitézy Dávid mindig is a Fidesz érdekeit szolgálta. Szentkirályi visszalépése után Vitézynek magyarázkodnia kell, de ha nyer, akkor sem lesz könnyű dolga. Karácsony Gergely főpolgármester a választások kapcsán kijelentette, hogy a budapestieknek a hatalom emberei és az emberek hatalma között kell választaniuk, és hangsúlyozta, hogy a választás nem tiszta matematika, a választók pedig nem birkák. A főpolgármester szerint Vitézy Dávid a Fidesz trójai falója, aki a kampány elejétől fogva a Fidesz kérésére indult el a választásokon, és Szentkirályi Alexandra visszalépésével ismét bebizonyosodott, hogy a Fidesz számára a nők csak bábuk. Karácsony szerint Vitézy gazdasági érdekeit szolgálja, és minden döntése a rendszert szolgálta ki. A főpolgármester hangsúlyozta, hogy nem kíván együttműködni Vitézy Dáviddal, és a trójai falóhoz hasonlította őt, továbbá azt ígérte, hogy meg fogja akadályozni azokat a beruházásokat, amelyek ártanak a városnak.

Karácsony Gergely a Partizánnak adott interjújában kifejtette, hogy Magyar Péter és Vitézy Dávid között óriási különbség van. Magyar Péter szakított a múltjával, míg Vitézy ezt nem tette meg, és Karácsony szerint Vitézy egy ellenzékinek álcázott fideszes jelölt, Orbán Viktor jelöltje. A főpolgármester szerint, ha Vitézy főpolgármester lenne, az annak köszönhető, hogy Rogán Antal és Kubatov Gábor felpörgette a propagandagépezetet. Karácsony szerint Vitézy kiváló színész, aki visszatért a gazdáihoz, és bár elismerte, hogy a választási küzdelem izgalmasabb lehet, de az esélyei nem változtak. Ungár Péter, az LMP EP-listavezetője szerint Vitézy Dávid kiütötte Karácsony Gergelyt a Partizán vitáján, és arról is nyíltan beszélt, hogy a jelenleg 2% körül álló pártja jövőjét hogyan látja. Ungár szerint a választásokon a DK, az MSZP és a Párbeszéd közös listájának rossz szereplésére számít, mert valótlanságokat állítanak a választás tétjéről.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke a Klubrádióban kijelentette, hogy sem Karácsony Gergelynek, sem Vitézy Dávidnak nincs rendes víziója Budapestről, ezért egyiküket sem támogatja. A Tisza Párt nem fog formalizált együttműködést létesíteni a fővárosi közgyűlésben sem a DK-val, sem Vitézy Dáviddal. Magyar Péter szerint a (Szentkirályi Alexandra visszalépése után megmaradt) esélyes főpolgármester-jelöltek közül egyiknek sincs víziója, és Vitézy Dávidnak itt azzal is odaszúrt, hogy szerinte az nem vízió, hogy valaki már gyerekként tudta a 7-es busz megállóit.