Itt a friss európai GDP-rangsor és turizmus statisztika

A leggyorsabban Málta és Ciprus gazdasága nőtt az idei első negyedévben Európában, miközben jelentős növekedést mutatott az európai turizmus is.

2024 első negyedévében a szezonálisan kiigazított GDP 0,3%-kal nőtt az euróövezetben és az EU-ban egyaránt az előző negyedévhez képest. Az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatalának becslése szerint az előző év azonos negyedévéhez képest az euróövezetben 0,4%-kal, az EU-ban pedig 0,5%-kal nőtt a szezonálisan kiigazított GDP.

Az egyes országok teljesítményét vizsgálva Máltán (+1,3%) volt a legnagyobb mértékű a GDP növekedése, ezt követte Ciprus (+1,2%) és Horvátország (+1,0%). Ezzel szemben Dániában (-1,8%), Észtországban (-0,5%) és Hollandiában (-0,1%) csökkenést figyeltek meg.

Magyarország is pozitív eredménnyel zárta az idei első negyedévet, a lista első harmadában helyezkedik el a 0,8%-os növekedéssel.

Az európai turizmusban is jelentős növekedés tapasztalható. Az uniós tagországok szálláshelyein eltöltött vendégéjszakák száma 7 százalékkal 452,6 millióra emelkedett 2024 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest. A külföldi látogatók által eltöltött éjszakák számának növekedése (+11 százalék) sokkal erőteljesebb volt, mint a belföldi utazók által eltöltött vendégéjszakák növekedése (+4 százalék).

A legtöbb külföldi látogatót Málta (91 százalék), Ciprus (87 százalék), Luxemburg (82 százalék) és Ausztria (78 százalék) fogadta, míg a legkevesebb külföldi vendéget Romániában (20 százalék), Németországban (20 százalék) és Lengyelországban (19 százalék) regisztrálták.

Magyarországon az év első három hónapjában összesen 5 286 286 vendégéjszakát töltöttek el a látogatók, amelyből a belföldi utazók 2 660 960 éjszakát, míg a külföldi látogatók 2 625 326 éjszakát töltöttek el.

További részletek a közeljövőben válnak elérhetővé.