A kormány történelmi üzletet kötött: állami kézbe került a Budapest Airport

A magyar kormány a rendszerváltás óta a legnagyobb üzletet kötötte meg, amelynek eredményeképpen a Budapest Airport többségi tulajdonrésze állami kézbe került. Ez a lépés jelentős infrastrukturális fejlesztéseket és járatbővítéseket tesz lehetővé, amelyek elősegítik a magyar turizmus nemzetközi pozíciójának erősítését.

A Budapest Airport a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szerint kiemelkedő szerepet játszik a turizmusban, hiszen a külföldi látogatók többsége repülőgéppel érkezik az országba. Az MTÜ értékelése szerint a magyar turizmus stratégiai célja az elérhetőség fejlesztése, amelyhez hozzájárul a repülőtér állami tulajdonba vétele.

A turizmusban 2022 rekordévet jelentett, és az idei év is erőteljes kezdettel indult. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint 18 százalékkal több, 7,1 millió külföldi vendéget fogadtunk, mint az előző évben, és a vendégéjszakák száma is 12 százalékkal nőtt.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kulcsszerepet töltött be a beutazások visszaépülésében, és a legtöbb vendégéjszakát azokban a desztinációkban regisztrálták, ahol nemzetközi repülőtér is található, mint például Budapest, a Balaton régió, vagy Debrecen és környéke.

Guller Zoltán, az MTÜ igazgatóságának elnöke szerint a repülőtér állami tulajdonba vétele kiemelt turizmusszakmai stratégiai lépés. Az MTÜ célja, hogy 2030-ig Magyarország elérje a 20 millió éves vendégszámot és az évi 50 millió vendégéjszakát, amely jelentősen hozzájárulna a GDP-hez és javítaná a devizaegyenleget.

Jelenleg a Liszt Ferenc reptéren keresztül több mint 130 légikikötővel áll közvetlen összeköttetésben Magyarország, és több mint 40 légitársaság kínál járatokat. Az MTÜ folyamatosan dolgozik azon, hogy ösztönözze az új járatok indítását és a meglévő összeköttetések sűrítését.

Az állami szerepvállalás növekedésével megvalósulhatnak azok a stratégiai jelentőségű fejlesztések és járatbővítések, amelyek erősíthetik a beutazóforgalmat. A repülőtér visszaszerzésével 2024-ben újraindulhatnak a 2019-ben már kiépült közvetlen járatok, és a közvetlen nemzetközi járatnyitások már most pozitív hatással vannak, például az áprilisi kínai járatnyitásnak köszönhetően Kínából 400 százalékos volt a vendégforgalom-növekedés.