Európa háborúra készül, Magyarország erősíti védelmi képességeit

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szerint minden háború emberi döntések eredményeképpen indul el, és Európa ma háborúra készül. A Magyar Honvédség új háromdimenziós légtérellenőrző lokátorának átadóján elhangzott beszédében hangsúlyozta, hogy a magyar kormány felgyorsította a haderőfejlesztést.

A római hadászati író, Flavius Vegetius Renatus mondása, "Si vis pacem, para bellum", vagyis "ha békét akarsz, készülj a háborúra" napjainkban ismét gyakran elhangzik. Szun-Ce és Ciceró szavai is időszerűek, amikor a háború és a remény, illetve a művészetek hallgatásáról beszélnek.

A honvédelmi miniszter kiemelte, hogy Európa jelenlegi helyzete nehéz időket jelez, és a kontinens háborúra készül. Szalay-Bobrovniczky szerint a folyamatok kezdetben rohamsisakokról, majd fegyverekről szóltak, most pedig már az uniós tagállamok katonai támogatásának lehetőségéről Ukrajnában folyik a diskurzus. Hangsúlyozta, hogy ez a folyamat nem folytatódhat, és ehhez erőre van szükség.

A miniszter szerint szükség van erőre a választásokon és a szavazóurnák mellett, valamint a magyar haderőre, hogy Magyarország a lehető legfüggetlenebbül meg tudja védeni magát. Ennek érdekében a kormány felgyorsította a haderőfejlesztést.

A haderőfejlesztés eredményeként a magyar haderő olyan többfunkciós, háromdimenziós radarrendszerekkel bővült, amelyek Izraelben a legnehezebb időkben is megállták a helyüket. Ezek a rendszerek, a Nasams norvég rakétarendszerekkel, további négy Gripennel és más eszközökkel kiegészülve, egy pajzsot hoznak létre, amely garantálja a magyar emberek biztonságát.