Olcsó külföldi tojások veszélyeztetik a hazai piacot

Olcsó külföldi étkezési tojások jelentek meg a Penny Market magyarországi bolthálózatában, ami a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint alkalmas lehet arra, hogy kaotikus állapotokat teremtsen a hazai tojásárakban.

A szövetség csütörtöki közleményében kifejtette, hogy a Penny Market magatartása inkorrekt, mivel a hazai étkezési tojásokból van elegendő kínálat, és a magyar termelők megfelelő árakon kínálják termékeiket a piacon. Emellett a szövetség hangsúlyozta, hogy a Penny Market visszautasította a hazai partnerektől érkező ajánlatokat, annak ellenére, hogy rendelkeznek kialakított magyar beszállítói kapcsolatokkal.

A szervezet szerint ez a lépés nem tisztességes a hazai termelőkkel szemben, és hozzájárulhat a tojásárak csökkenő tendenciájának további erősödéséhez a magyar piacon. A szövetség kiemelte, hogy minden piaci szereplő hosszú távú érdeke a tisztességes együttműködés, de a Penny Market mostani lépése éppen hogy árt a korrekt üzleti kapcsolatoknak.

A magyar tojásszektor szereplői hajlandók az észszerű árversenyre, de az előállítási költségek meghatározzák azt az árszínvonalat, amely alatt már nem kifizetődő a termelés. A tojástermelők szövetsége felhívta a figyelmet arra, hogy az árstabilitás elvesztése komoly veszélyt jelenthet a hazai vállalkozásokra.

Végül a szervezet rámutatott, hogy a hazai tojáságazat stratégiai jelentőségű az élelmiszer előállításában, és a kiszámítható, stabil magyar tojástermelés elengedhetetlen. Habár Magyarország éves szinten nem önellátó étkezési tojásokból, és bizonyos időszakokban, mint a karácsonyi és húsvéti csúcsidőszakokban, a tojásbehozatal indokolt lehet, jelenleg a belföldi tojáskínálat kielégítő, és a hazai termelők zökkenőmentesen tudnak eleget tenni a kereskedői megrendeléseknek.