Több mint 40 online csalót fogtak el a magyar és ukrán rendőrök

A magyar és ukrán rendőrség közös akciójában 41 személyt tartóztattak le, akik online csalások révén közel 360 millió forint kárt okoztak magyar állampolgárok számára.

Az ukrán és a magyar rendőrség együttműködésének köszönhetően sikerült felszámolni egy olyan bűnszervezetet, amely magyar állampolgárok bankszámláit célozta meg az AnyDesk alkalmazás segítségével. A csalók magukat pénzintézetek alkalmazottainak kiadva, telefonon keresztül késztették az áldozatokat az alkalmazás letöltésére, ezzel hozzáférést szerezve a számláikhoz és jogtalan utalásokat hajtva végre.

A bűnszervezetet egy 29 éves férfi vezette, aki heti 100 ezer dolláros bevételt tűzött ki célul a call centerekben dolgozó operátorok számára. A nyomozók részletesen feltárták a pénzmozgásokat, amelyek során a csalók fiktív személyek számláira utaltak.

A Mátrix Projekt keretében 300 nyomozó dolgozik az online csalások visszaszorításán és felderítésén. Idén január óta 752 személyt hallgattak ki gyanúsítottként, akik közül 637 magyar és 61 ukrán állampolgár volt. Összesen 107 személyt tartóztattak le, jelenleg 57-en vannak letartóztatásban. Az irányítói szerepet betöltő gyanúsítottak száma 50, míg 493 stróman és 104 szervező volt.

Az ügyben tartott sajtótájékoztatón Bátai László r. ezredes és Jeney Áron r. ezredes ismertették a részleteket. Jeney Áron kiemelte, hogy amikor a nyomozás során kiderült, hogy a szálak külföldre vezetnek, azonnal kapcsolatba léptek az ukrán társhatósággal. Az összehangolt akció során Ukrajnában 100 rendőr részvételével 39 helyszínen 41 személyt fogtak el.

A nyomozás során a rendőrök call centerekben, lakásokban és járművekben találtak számítógépeket, mobiltelefonokat, pendrive-okat, bankkártyákat és jegyzeteket. Emellett vagyonvisszaszerzési eljárás keretében 12 autót és jelentős mennyiségű készpénzt is lefoglaltak.

Az ukrán bíróság a 41 gyanúsított közül 19-et, köztük a bűnszervezet vezetőjét és két szervezőjét, tartóztatott le. A további eljárások a két ország szoros együttműködésével folytatódnak.