Hivatalos: Az állam visszavásárolta a Budapest Airportot

A magyar állam visszavásárolta a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető társaságot, a Vg.hu csütörtöki közlése szerint, amelyet a Gazdasági Minisztérium nyilatkozata alapján tett közzé.

A Magyar Távirati Iroda által közzétett nyilatkozat szerint "a repülőtér tulajdonjoga szuverenitási kérdés, amely nemcsak az utas- és turisztikai közlekedés, hanem a teherszállítás szempontjából is stratégiai jelentőségű, mivel a repülőtér a gazdasági vérkeringés egyik artériája".

A nyilatkozat szerint a felvásárlás 3,1 milliárd euróba (körülbelül 1200 milliárd forintba) került, és a sikeres megállapodásnak köszönhetően a korábbi tulajdonosok által felvett 1,44 milliárd eurós kölcsönt a hitelezők konzorciuma meghosszabbította.

A magyar állam a világ legnagyobb repülőtér-üzemeltetőjével, a francia Vinci Airportsszal közösen tervezte megvásárolni a Budapest Airportot. Az állam most 80 százalékos részesedést szerzett a repülőtérben, míg a Vinci Airports 20 százalékot birtokol. Az állami tulajdonrész a tranzakció lezárása után akár 51 százalékra is csökkenhet, mivel a kormány tervezi, hogy részesedést ad el a katari befektető QIA-nak. A Vinci Airports a szektor globális vezetője, 65 repülőteret üzemeltet 13 országban.

A Telex forrásai szerint a repülőteret a Vinci fogja kezelni, amely jelentős tapasztalattal rendelkezik a repülőtér-üzemeltetés terén. A csütörtöki nyilatkozat szerint a minisztérium és a Vinci július elején közös sajtótájékoztatón ismerteti a jövőbeli terveket.

A múlt év végén a magyar állam több vagyonrészt értékesített, hogy előteremtse a repülőtér megvásárlásához szükséges pénzt. Legutóbb a százszázalékos állami tulajdonban lévő Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. sikeresen értékesítette részesedéseit az Erste Bank Hungary Zrt.-ben és a Yettel Hungary-ben, valamint jelentős részét a magyar VIG vállalatokban (az állam 45 százalékos részesedését 10 százalékra csökkentette).

Áprilisban Orbán miniszterelnök azt mondta, hogy a Liszt Ferenc repülőtér megvásárlása napokon belül befejeződhet, ami azt jelenti, hogy a Budapest Airport többségi állami tulajdonba kerülhet. A múlt decemberben az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a magyar Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és a Vinci közösen szerezzenek irányítást a Budapest Airport Holding Tanácsadó Kft. felett.

A Budapest Airport korábban brit, majd német többségi tulajdonban volt, az elmúlt években pedig egy kanadai csoport dominálta a tulajdonosi szerkezetet. A legnagyobb részvényes a 55,44 százalékos részesedéssel a német AviAlliance GmbH volt, amelyet végső soron egy óriási kanadai nyugdíjalap támogatott. Az AviAlliance csütörtökön szintén közleményt adott ki, amelyben bejelentette, hogy részvényesei eladták részesedésüket a Corvinus és Vinci párosnak.

A gyors, pontos és pártatlan magyarországi hírekért iratkozzon fel a Telex angol nyelvű hírlevelére!