Magyar célpontú kriptocsalások terjednek híres emberek feltört fiókjain keresztül

Ismét felbukkant egy magyar nyelvű kriptocsalás, amely Magyar Péter nevével csábít befektetésre, és ezúttal egy híres brazil Counter-Strike játékos, Gabriel „FalleN” Toledo feltört Facebook-oldalát használják fel a csaláshoz.

Hónapok óta terjed egy magyarokat célzó kriptocsalás, amelyben állítólagosan Magyar Péter kínál mesés gazdagságot egy kétes kriptobefektetésen keresztül. A csalók korábban az Index dizájnját utánzó oldalon, most pedig egy állítólagos "Telex.hu című műsorban" próbálkoznak meggyőzni a gyanútlan áldozatokat. Fontos megjegyezni, hogy a Telex.hu valójában egy valós híroldal, amely a közelgő európai parlamenti és önkormányzati választásokat fogja élőben közvetíteni, és semmilyen kapcsolatban nem áll a csalással.

A csalás újabb hullámában Gabriel „FalleN” Toledo, a Counter-Strike világából ismert játékos, több mint félmillió követővel rendelkező Facebook-oldalát használják fel a hirdetések terjesztésére. Az Ad Library adatai szerint FalleN hivatalos fiókjáról hat ilyen hirdetést indítottak, és jelenleg is fut egy aktív kampány. A célközönség a 25 évnél idősebb magyarok. FalleN utoljára tavaly posztolt az oldalán, és az adminok között több ázsiai ország képviselői is megtalálhatók, ami arra utal, hogy a fiókot feltörhették.

A csalók nem csak FalleN oldalát használták fel, hanem egy Kimi Werner nevű szabadtüdős búvár/szigonyhalász fiókját is, és a két fiók adminjai között is van átfedés, ami arra utal, hogy ugyanaz a csoport állhat a feltörések mögött. A hirdetések mellett az oldalak tartalmát nem változtatták meg.

A csalások mögötti módszer az, hogy a felhasználók rákattintanak egy hirdetésre, majd egy ismert híroldal dizájnját másoló oldalra kerülnek, ahol egy híres ember beszél egy állítólagosan fantasztikus pénzügyi lehetőségről. Ha a felhasználó továbbkattint, egy regisztrációs oldalra jut, ahol személyes adatait kell megadnia, ami további csalásoknak teszi ki őt, és ahol a csalók jelentkezni fognak a "befektetés" részleteivel, gyakran nagy összegek elvesztésével.

Fontos kiemelni, hogy sem az Index, sem a Telex.hu, sem Magyar Péter, sem a híres Counter-Strike játékos, sem a szabadtüdős búvár nem áll kapcsolatban a csalással, csupán a feltört fiókjaikat használják fel a csalók. A tanulság, hogy kerüljük az olyan oldalakat, amelyek gyors meggazdagodást ígérnek, és soha ne adjuk meg adatainkat, különösen ne fizessünk ki nagy összegeket.