Magyar Péter: Már tudom, hogy nincs Orbán nélküli Fidesz

Csaknem két hónapon át járta az országot Magyar Péter, a Tisza Pártot irányító politikus, aki Esztergomban adott interjút lapunknak. A politikus szerint már nem hisz az Orbán nélküli Fideszben, és abban, hogy az jobb lenne, mint a jelenlegi. Beszélt arról is, hogy az elért eredménytől függ, beül-e a fővárosi közgyűlésbe, az Európai Néppárt pedig várja képviselőiket a brüsszeli frakciójába.

Magyar Péter háromgyerekes édesapaként, büszke magyar állampolgárként határozza meg magát, aki szerint Magyarország sokkal élhetőbb lehetne külföldi tapasztalatok és jó példák alapján. Az országjárás során rengeteg problémával találkozott, amelyek mélységéről korábban nem volt tudomása. Magyar Péter szerint a kormányzati jó szándék eltűnt, és a helyzet sokkal rosszabb, mint amit korábban gondolt.

A politikus úgy véli, a Fidesz-frakcióban régen voltak viták, lehetett ütköztetni az érveket, ma már ez nincs így. Magyar Péter szerint a Fidesz egyébként is ott csúszott félre, amikor olyan emberekkel lett tele, akiknek semmilyen ideológiai töltete nincsen. Azt is hozzátette, hogy a jóisten mentsen meg az Orbán utáni Fidesztől, mert az még rosszabb lesz, mint ez. Orbán Viktor vezeti a kormányt, ő a felelős mindenért, és az ő családja gazdagodik elsősorban.

Magyar Péter elmondása szerint a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatójaként olyan szerződéseket is aláírt, amelyek haszna végső soron a propagandagépezetet működtette. A politikus szerint az a pénz inkább magánzsebekbe mehetett, és nem véletlenül mondott le a pozíciójáról.

A Tisza Párt vezetője beszélt arról is, hogy a Fidesz a nőket csak eldobható eszköznek tekinti a hatalom megtartása vagy megszerzése érdekében. Magyar Péter szerint a Fidesz a saját választóinak is hazudik, ott veri át őket, ahol tudja.

Az interjúban Magyar Péter kitért a háborúra is, hangsúlyozva, hogy mindenki békepárti Magyarországon. Szerinte a területvédő háború jogos az ukránok részéről, de a realitás az, hogy egy év alatt húsz kilométert mozgott a front, nincs érdemi elmozdulás. A politikus úgy véli, nem a magyar álláspont határozza meg a folyamatokat. A háború helyes kimenetele az lenne, ha Ukrajna megőrizné területi integritását, amelyet több nemzetközi egyezmény garantál.

Magyar Péter szerint a Fideszt a propaganda tartja életben, és ha megszűnik a közmédiának álcázott propaganda, a Fidesz népszerűsége zuhanni kezd majd. A politikus hozzátette, hogy ha a TV2 nem kap állami reklámokat, akkor nem lesz nyereséges.

Az interjúban Magyar Péter arról is beszélt, hogy az Európai Néppárt szívesen várja őket, és informálisan beszélt Manfred Weberrel az esetleges csatlakozásról. Azonban a Fidesz állításaival ellentétben nem háborúpárti a Néppárt.

Magyar Péter szerint a Tisza Párt egy modern, európai párt, amelyik azért dolgozik, hogy jöjjenek Magyarországra az uniós pénzek, és azokat optimálisan használjuk fel. A politikus hangsúlyozta, hogy ha a párt nem lesz olyan, ahogy most elmondta, akkor nem vesz majd benne részt. Az interjú során Magyar arról is beszélt, hogy a DK-t kék Fidesznek nevezi, mert szerinte mindkét pártnál ugyanaz a hatalmi logika és egymást tartják fent. Megjegyezte, hogy „Gyurcsány nem buta ember, tudja, hogy neki ebben az országban többé nem osztanak lapot. Egy valamivel tudná a hazáját szolgálni: ha tényleg azt szeretné, hogy Orbán Viktor rendszere megbukjon, akkor kivonul a politikából. Onnantól, hogy ezt nem teszi meg, számomra ő a Fidesz embere”.

Magyar Péter elárulta, hogy eleinte nem beszélt Mészáros Lőrincről, mert úgy vélte, „hogy talán igaztalan lenne, hiszen ott ültem az MBH Bankban”. A politikus továbbá elmondta, hogy a Fidesztől és az ellenzéktől is akartak beépülni a pártba. Követőiről azt mondta, náluk nincs szektajelleg, és hogy a Tisza pártiak békés emberek. Budapesti terveiről is elárult egy keveset, kezdve azzal, hogy az jelöltjei majd nem fognak lopni, és bevezetik majd az éjszakai főpolgármester intézményét. Azt is elmondta, hogy nem szeretnének pozíciókat a fővárosi vezetésben, inkább ügyek mentén szeretnének politizálni.

Magyar Péter két hónapja tartó kampánykörútjának 181. állomásán, Esztergomban a 24.hu interjújában elmondta, hogy mindkét oldalról próbáltak embereket beépíteni a Tisza Párt – május elején visszavont – megyei listáiba. Magyar a lapnak megerősítette, hogy EP-listavezetőként sem akar európai parlamenti mandátumot, de azt még nem tudja, hogy beül-e a fővárosi közgyűlésbe. Alapvetően itthon akar maradni a pártépítés érdekében – a választás után több ezer új taggal fog bővülni a Tisza Párt, de korábbi hibák tanuláságait levonva megígérte, hogy a párttagokat átvilágítják majd.

Saját politikai ébredéséről hosszasan beszélt. Sokáig azt hitte, „hogy vannak hibák meg korrupt politikusok, de legalább a jó szándék megvan a kormányban”; azonban ez a hite mára eltűnt. Régi énjét is a rendszer visszásságainak belső kritikusaként írta le, állítása szerint még a Diákhitel Központ szilveszteri bulijai is arról szóltak, hogy „számon kértem dolgokat, mert hittem abban, hogy lehetne ezt másképp csinálni, és akkor is hatalomban maradhatna a Fidesz, csak egy jobb országban élnénk”. Egyszer álltólag Orbán Balázzsal is volt egy szilveszteri veszekedése.

Ha Novák Katalin nem ad kegyelmet K. Endrének, és nincs a pedofilbotrány, akkor Magyar Péter állítása szerint az európai parlamenti választásig, „amíg a volt feleségem vezeti a Fidesz kampányát”, nem lépett volna ki. Gulyás Gergelynek egy évvel korábban azonban elmondta, hogy utána kilép, a kancelláriaminiszter

Kiröhögött, és azt mondta, csináljam csak, úgysem fog senkit érdekelni.

Szerinte a Fidesz egyébként is „ott csúszott félre, amikor olyan emberekkel lett tele, főleg középvezetői szinten, akiknek semmilyen ideológiai töltete nincsen”, mert régebben voltak belső viták. Ellenben „a fiatal titánok pedig – akik már nem annyira fiatalok, meghíztak és meggazdagodtak – csak a saját érdekeiket nézik”.

Mészáros Lőrinccel emlékei szerint összesen kétszer találkozott „köszöntünk egymásnak, nem beszéltünk semmiről, nem volt semmilyen viszonyunk”. Őt egyébként nem gyűlöli, mivel „senki sem gondolhatja, hogy övé a nevén lévő 1000 milliárd forintnyi vagyon, legfeljebb annak egy kisebb része”.

Magyar ugyan már kiábrándult Orbán Viktorból, de továbbra is egy nemzetközi vízióval rendelkező politikusnak tartja őt:

Európában Orbán Viktor sokfelé népszerű, és az emberek körében sokkal népszerűbb, mint a politikusok között, mert vízióval rendelkező politikusokból – amilyen Helmut Kohl vagy Francois Mitterand volt – hiány van.

Védelmébe vette a 2018-as, ún. Sargentini-jelentés ellen a magyar állandó képviselet munkatársaként kifejtett munkáját. Az Európai Uniót összességében így jellemezte:

Az Európai Uniónak sok hibája van, de egy klub tagjai vagyunk. Viszont ma is azt gondolom, hogy nincs szükség föderális Európára, különösen nem úgy, hogy valakik ezt kitalálják, az erőszakos globalizmust nem szeretem, hiszek abban, hogy erős tagállamokra van szükség, és abban is, hogy a kormányt Magyarországon kell megdönteni, demokratikus választáson, és nem Brüsszeltől meg Washingtontól várni a megoldást.

Politikai elképzeléseiből azt hangsúlyozta, hogy:

  • jöjjenek Magyarországra az uniós pénzek, és azokat „optimálisan használjuk fel”
  • a fiatalokat haza kell csábítani
  • hisz a szakmaiságban, amit nem bolsevista trükknek tartok, mint Csurka István.
  • teljesen másfajta politikai kultúrát akar meghonosítani

Magyar vidéki rokonai, vidéki látogatásai miatt a magyar vidék néhány problémájával korábban is találkozott, de országjárása során „rengeteg olyan gonddal találkozott”, aminek mélységével addig nem szembesült:

a szép szavak ellenére a vidék haldoklik, és ürülnek ki a falvak.