Új autoimmun betegség terjedése kapcsolódhat a koronavírushoz

Angliában, különösen Yorkshire északi részén, egy ritka, de potenciálisan halálos autoimmun megbetegedés terjedését figyelték meg, amelyet a kutatók a koronavírus-járvány hullámaival hoznak összefüggésbe.

Az IFLScience beszámolója szerint az Anti-MDA5 pozitív dermatomyositis néven ismert betegség korábban főként az ázsiai populációban volt megfigyelhető, azonban a világjárvány előtti időszakhoz képest Yorkshire-ben növekvő számú esetet diagnosztizáltak. Az MDA5 (melanoma differentiation-associated protein 5) nevű enzim ellen termelődő antitestek okozzák a betegséget, ami progresszív intersticiális tüdőbetegséggel és tüdőszöveti hegesedéssel jár. A 2020 és 2022 közötti időszakban hatvan új esetet regisztráltak, és nyolc halálesetet könyveltek el.

A Kaliforniai Egyetem kutatói is vizsgálódni kezdtek a jelenség kapcsán, és megállapították, hogy a betegség megjelenése egybeesett a koronavírus-járvány hullámaival. Az MDA5 RNS-receptor, amely fontos szerepet játszik a koronavírus felismerésében, ami felkeltette a tudósok figyelmét.

Az eBioMedicine tudományos folyóiratban közzétett tanulmány szerint az MDA5-ben szenvedő betegeknél magas az interleukin-15 (IL-15) nevű gyulladásos citokin szintje, ami sejtkimerülést és immunológiai változásokat okozhat, elősegítve a progresszív intersticiális tüdőbetegség vagy tüdőfibrózis kialakulását.

A kutatás során az is kiderült, hogy a hatvan beteg közül csak nyolc esetben volt pozitív a koronavírus-teszt, ami arra utal, hogy a betegség kialakulásához elegendő lehet az enyhe fertőzés is.

Pradipta Ghosh, a tanulmány egyik szerzője szerint a probléma nem korlátozódik Yorkshire-re, és javasolja, hogy globális szinten is végezzenek további vizsgálatokat a jelenség jobb megértése érdekében.