Kolumbia betiltja a bikaviadalokat 2027-től

A kolumbiai törvényhozás elfogadta azt a javaslatot, amely 2027-től megtiltja a bikaviadalok rendezését az országban, és várhatóan az államfő is aláírja a törvényt, aki korábban már kifejezte ellenszenvét e kegyetlen „sporttal” szemben.

Az állatjogi aktivisták hosszú küzdelme eredményeként sikerült elérniük a tilalmat, mivel régóta hangoztatják, hogy a felfegyverzett emberek és a védtelen állatok közötti küzdelem egyenlőtlen és kegyetlen. A bikaviadalok során a bikákat gyakran gyengítik nyugtatókkal, hashajtókkal, a látásukat elhomályosító vazelinnel, és órákig tartják őket sötétben, mielőtt a napsütötte arénába kerülnének. Dr. Manuel Sanz állatorvos már 1987-ben beszámolt arról, hogy a bikák szarvait gyakran „leborotválják”, ami megnehezíti számukra a célzást. A harc során a bikák kimerülnek a vérveszteségtől, és a matadorok gyakran nem tudják elsőre végzetes szúrással megölni őket, ezért tőrrel kell átvágni a gerincvelőt, hogy megkíméljék a közönséget a haláltusától. A győzelem jelképeként a matador levágja a bika füleit és farkát.

Átmeneti időszak és a bikaviadalok jövője

Mexikóvárosban a bikaviadalokat 2022-ben tiltották be, de a népharag miatt két évvel később a tilalmat hatályon kívül helyezték. Az első újraengedélyezett viadalra több mint negyvenezren voltak kíváncsiak. A kolumbiai államfő, Gustavo Petro üdvözölte a döntést, és kijelentette, hogy az állatok halálának élvezete az emberi halál élvezetéhez vezethet. A bikaviadal hívei azonban tiltakoznak, mondván, hogy a törvény nemcsak a bikatenyésztőket, hanem a környékbeli utcai árusokat is megfosztja megélhetésüktől. Kolumbia hároméves átmeneti időszakot irányoz elő a corridákhoz kötött vállalkozások számára, hogy alternatív jövedelemforrásokat találjanak, és a jövőben az arénákat kulturális és sportrendezvényekre használják majd.

A világ más részein

Argentínában, Kubában és Uruguayban már több mint egy évszázada betiltották a bikaviadalokat, és a tilalom érvényes Brazíliában és Chilében is. Azonban Ecuadorban, Mexikóban, Peruban és Venezuelában még engedélyezett a corrida. Európában Franciaországban és Spanyolországban még mindig tartanak bikaviadalokat, bár Katalóniában már törvényen kívül helyezték. Évente világszerte több mint negyedmillió bika veszti életét a viadalok során. Kolumbiai tragédiaként jegyezhető meg, hogy egy aréna lelátójának összeomlása következtében négyen meghaltak és több százan megsebesültek. Magyarországon a 19. és 20. század fordulóján is rendeztek bikaviadalokat, de az ellenzők szerint ez idegen a magyar néplélektől és a „spanyol barbarizmus” meghonosítását jelentené.