Kínos pillanatok Brigitte Macron és Kamilla királyné között a normandiai D-nap emlékműnél

Brigitte Macron, a francia elnök felesége, kínos helyzetbe került Kamilla királynéval, amikor megpróbálta megfogni a kezét a normandiai D-nap emlékműnél, de a gesztust nem viszonozták.

III. Károly király és Kamilla királyné június 6-án részt vettek a normandiai D-napi partraszállás 80. évfordulójának megemlékezésén, ahol találkoztak Emmanuel Macron francia elnökkel és feleségével, Brigitte Macrónnal. Az eseményen a két first lady virágokat helyezett el Ver-sur-Merben a britek normandiai emlékműve előtt, ekkor történt meg a kínos pillanat.

A Daily Mail által közzétett videón látható, hogy Brigitte Macron megpróbálta megfogni Kamilla királyné kezét, azonban Kamilla nem viszonozta a gesztust. Bár a francia first lady végül egy pillanatra megfogta Kamilla kezét, gyorsan el is engedte, majd a két asszony hátralépve némán állt egymás mellett egy ideig.

A People magazin szerint a brit királyi családdal való érintkezés etikettje régóta vitatott téma. A királyi család hivatalos honlapján, amelyet II. Erzsébet királynő halála óta még nem frissítettek teljes egészében, az szerepel, hogy nincsenek kötelező viselkedési szabályok a királyi család tagjaival való találkozáskor, de sokan mégis előnyben részesítik a hagyományos udvariassági formákat. Ezek közé tartozik a férfiak finom bólintása és a nők kis pukedlije, bár a kézrázás is elfogadott.

Az eseményen III. Károly király és Emmanuel Macron elnök öleléssel köszöntötték egymást, míg a király a first ladyt kézcsókkal üdvözölte.