Karsai Dániel és Gulyás Gergely találkozója

A gyógyíthatatlan ALS-betegségben szenvedő alkotmányjogász, Karsai Dániel a jövő héten találkozik Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszterrel. A megbeszélés részletei egyelőre nem ismertek, de a téma valószínűleg az aktív eutanáziáról szóló népszavazási kérelem körül fog forogni.

Karsai Dániel Facebook-bejegyzésében elnézést kért Gulyás Gergelytől, mert előzetesen megállapodtak, hogy a találkozóról nem tájékoztatják a nyilvánosságot, azonban testvére, Karsai Péter az ATV Egyenes beszéd című műsorában mégis beszélt a közelgő eseményről. Karsai Dániel jelezte, hogy a találkozóig nem kíván több információt megosztani, és arra kérte a sajtó munkatársait, hogy Gulyás Gergelytől sem kérdezzenek a találkozóról.

A találkozó tárgya várhatóan az lesz, hogy Karsai Dániel hogyan fogalmazhatná meg újra a népszavazási kérdéseit, amelyeket korábban több intézmény is elutasított.

Az Alkotmánybíróság korábban elutasította Karsai Dániel alkotmányjogi panaszát, amelyet a Kúria végzése ellen nyújtott be, miután a Nemzeti Választási Bizottság és a Kúria is nemet mondott az aktív eutanáziáról szóló népszavazási kérelemre.

A Karsai család célja az volt, hogy a Büntető Törvénykönyvből eltávolítsák azt a részt, amely szerint 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az, aki külföldön segít valakinek az "életvégi döntés" meghozatalában.

Karsai Péter arról is beszélt, hogy testvére pénteken közzétesz egy részletes elemzést az Alkotmánybíróság döntéséről, és a választások után új népszavazási kérdéseket fogalmaznak meg.

Az ügyvéd azért küzd, hogy az embernek legyen joga méltósággal befejezni az életét Magyarországon. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága hamarosan dönt beadványáról, amelyben kérte, kötelezzék a magyar államot olyan jogszabályok megalkotására, amelyek lehetővé teszik az életvégi döntés szabadságát. A magyar kormány ellenkérelemben arra kérte a bíróságot, hogy nyilvánítsa elfogadhatatlannak Karsai Dániel eutanáziára vonatkozó kérelmét, amire Karsai is benyújtotta válaszát. A strasbourgi bíróság június 13-án dönt az ügyben.

"Dani sosem adja fel!" – mondta Karsai Péter testvéréről.

Karsai Dániel kegyelmi kérvénnyel fordult a korábbi és a jelenlegi köztársasági elnökhöz is, Sulyok Tamás személyesen meg is látogatta az ALS-ben szenvedő jogászt. Később közölte, nem ad kegyelmet az életvégi döntésben segítőknek.

A Telex május közepén járt Karsai Dánielnél.