A jobboldali véleményvezérek sorra állnak Vitézy mögé, a kormányzati körök hallgatnak

Szentkirályi Alexandra visszalépése a főpolgármester-jelöltségtől felkavarta a politikai állóvizet, melynek következtében a jobboldali véleményvezérek, köztük Bayer Zsolt, kiálltak Vitézy Dávid mellett, miközben a kormányzati körök, Orbán Viktorral az élen, hallgatásba burkolóztak.

Szentkirályi Alexandra a Facebook-oldalán jelentette be, hogy nem indul a főpolgármester-választáson, és a Fidesz fővárosi listavezetőjeként folytatja a kampányát. Bayer Zsolt, a Magyar Nemzet publicistája szerint Szentkirályi "meghátrálást színlel", és a Fidesz–KDNP szavazóinak egyszerű a döntés: ha Szentkirályi nem szerepel a szavazólapon, és a két tábor összeadódik, akkor Karácsony Gergely főpolgármester leköszön. Bayer egyenesen arra buzdítja olvasóit, hogy Vitézyre szavazzanak.

A jobboldali véleményvezérek, mint Bohár Dániel és Deák Dániel, valamint politikusok, például Hoppál Péter, Vitézy mögé sorakoztak. Hoppál Facebook-oldalán először a "budapesti győzelem" közelének lehetőségéről írt, majd később ezt "budapesti változásra" módosította. Soproni Tamás, a Momentum terézvárosi polgármestere szerint aki Vitézyre szavaz, az a Fideszre szavaz.

A kormányzati körökben azonban csend honol. Orbán Viktor miniszterelnök több mint három órával Szentkirályi bejelentése után sem reagált, és a Kossuth rádiós interjújában sem ejtett szót a főpolgármester-választásról. A kormány többi tagja, köztük Szijjártó Péter külügyminiszter, Tuzson Bence igazságügyi miniszter, Lázár János, Gulyás Gergely és Varga Mihály sem tettek utalást a visszalépésre közösségi oldalaikon. Menczer Tamás, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója is hallgatott a témában. Vitályos Eszter, Szentkirályi kormányszóvivői utódja azonban köszönetet mondott Szentkirályinak és csapatának, és kiemelte, hogy "karnyújtásnyira a győzelem".