Ismét jégesőre figyelmeztet a HungaroMet az egész országban

Pénteken a nap első felében még meleg, napos időre számíthatunk, de a délutáni és esti órákban országszerte záporok és zivatarok érkezhetnek. A HungaroMet citromsárga, azaz elsőfokú figyelmeztetést adott ki az egész országra.

A pénteki nap kevesebb napsütéssel kezdődik, mint a tegnapi, a napsütést időnként nyugatról kelet felé vonuló felhőtömbök és gomolyfelhő-képződés zavarhatja. A nap második felében már több helyen is előfordulhatnak záporok és zivatarok. Egyes területeken felhőszakadás és jégeső is várható, helyenként jelentősebb mennyiségű (20-30 mm) csapadék, viharos (~60-75 km/h) széllökés, illetve 1-2 cm alatti átmérőjű jégeső kísérheti az intenzívebb gócokat. Budapest északi részén, például Újpesten és a Rózsadombon, a Pilis felől érkező vihar cseresznye és kisebb dió méretű jégesővel csapott le, ami jelentős károkat okozhatott.

A zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is lehetnek, és hajnalra helyenként pára vagy köd is képződhet. A reggeli órákban 12 és 18 fok közötti, délután pedig 26 és 33 fok közötti hőmérsékletekre kell készülni. A záporok és zivatarok hatására azonban hirtelen lehűlhet a levegő.

Szombaton a nap első felében sok napsütésre van kilátás, és csak elszórtan alakulhat ki egy-egy futó zápor. Délután viszont a Dunántúlon, majd a középső országrészben is erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és ezeken a tájakon elszórtan záporok, zivatarok is kialakulhatnak. A csúcshőmérséklet 27 és 32 fok között alakul. A meteorológiai szolgálat zivatar miatt 14 megyére adott ki első szintű figyelmeztetést szombatra.

Vasárnap a napsütést időnként felhők zavarják meg, és több tájegységünkön is kialakulhatnak átmeneti jelleggel záporok, zivatarok. Délutánra 28 és 34 fok közé melegszik a levegő. Június 9-ére, a magyarországi választások napjára minden megyében első szintű figyelmeztető előrejelzés van érvényben.

Egy hidegfront miatt hétfőn és kedden a napos időszakok mellett többfelé számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására, helyenként felhőszakadásra és jégesőre is. Hétfőn 24 és 33, kedden 21 és 27 fok között alakulhatnak a maximumok.

Pénteken nem várható front, de az egyre melegebb idő miatt különböző egészségügyi panaszok jelentkezhetnek. Fejfájás, migrén, vérnyomás-ingadozás, keringési problémák, szívpanaszok, fáradékonyság, dekoncentráltság és alvászavarok is előfordulhatnak. A gyulladásos jellegű panaszok felerősödhetnek, és a záporok környezetében nehézlégzés, rosszullét is megjelenhet.

A Hungaromet vészjelzése szerint Budapest északi részét, mint például Békásmegyert és Csillaghegyet, csúnyán elverte a jég. Az utcákon sok helyen megállt a víz, és a gyors viharok miatt riasztást is adtak ki zivatarok és felhőszakadás veszélye miatt.

Az időjárás-előrejelzés folyamatosan frissül, további részletekért látogasson el a következő weboldalra: https://index.hu/idojaras.