Jégesővel érkezik a vihar, kiadták a figyelmeztetést

Pénteken tovább emelkedik a hőmérséklet, helyenként akár 33 fok is lehet, de a meleg időt zivatarok zavarhatják meg, különösen az ország északi részén, ahol riasztást adtak ki.

A napos időt nyugatról kelet felé haladó vastagabb felhők és erőteljes gomolyfelhő-képződés zavarhatja meg. Több helyen várható zápor és zivatar, de elsősorban a délkeleti és déli területeken maradhat száraz a föld. A zivatarokat viharos széllökések kísérhetik, míg a szél többnyire mérsékelt marad, északnyugatira fordulva. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 33 fok között alakulhat, este pedig 16 és 24 fok közé hűlhet le a levegő.

Péntek estére ismét erőteljes gomolyfelhő-képződés várható kevés fátyolfelhővel, helyenként pára vagy köd képződhet. Elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar, de csak a zivatarok környezetében lehet átmeneti szélerősödés. Hajnalra a hőmérséklet általában 14 és 18 fok közé hűl, de a hidegre hajlamos helyeken ennél alacsonyabb, míg a belvárosokban vagy a vízpartok mentén ennél magasabb értékeket is mérhetünk.

A riasztás szerint ma reggel és délelőtt az ország északi megyéiben zivatarok várhatók, majd a nap folyamán egyre több helyen alakulhatnak ki, a legkisebb valószínűséggel a déli, délkeleti tájakon. Az erősebb zivatarokhoz intenzív csapadék (általában 15-25 mm, helyenként több is lehet), viharos széllökések (kb. 60-80 km/h), valamint jégeső (1-2 cm átmérőjű jégdarabok) társulhat. A zivatarok éjszaka sem csengenek le teljesen.