Új stratégia a népességfogyás ellen: állami társkereső alkalmazás Japánban

Japán kormánya egyedülálló módszerrel lép fel a drámai demográfiai helyzet javítása érdekében: mesterséges intelligenciával működő társkereső alkalmazást indítottak, hogy ösztönözzék a fiatalokat a házasságkötésre és a családalapításra.

A CNN beszámolója szerint Japán termékenységi rátája továbbra is csökkenő tendenciát mutat, elérve egy újabb rekordalacsony szintet. A kormány ezért különféle intézkedéseket vezetett be, hogy fokozza a házasságkötések és a családalapítások számát, beleértve egy állami társkereső alkalmazás bevezetését is.

A 123,9 millió lakosú országban a születések száma tavaly mindössze 758 631 volt, 5,1 százalékkal kevesebb, mint 2022-ben, ami a legalacsonyabb születésszám, amelyet a 19. század óta feljegyeztek az ázsiai országban. A termékenységi ráta 1,26-ról 1,20-ra csökkent. Az Egészségügyi, Munkaügyi és Jóléti Minisztérium adatai szerint a halálesetek száma több mint kétszerese volt a születéseknek, 1,57 milliót regisztrálva 2023-ban. Emellett a házasságkötések száma is csökkent, míg a válásoké nőtt.

A kormány válaszként új ügynökségeket indított, és olyan kezdeményezéseket vezetett be, mint a gyermekgondozási létesítmények bővítése, lakhatási támogatás nyújtása szülőknek, valamint egyes városokban pénzbeli támogatást is nyújtanak a gyermekvállalásért.

A társkereső alkalmazás Tokióban került bevezetésre, mesterséges intelligenciával segítve az embereket a társra találásban. Az alkalmazás használatához egy "értékdiagnosztikai tesztet" kell kitölteni, és meg lehet adni a keresett partner kívánt tulajdonságait is. „Kérjük, ezt az alkalmazást »első lépésként« használja a házasságkeresés megkezdéséhez” – olvasható az app honlapján.

Az alkalmazás honlapja szerint a házasság egy értékrenden alapuló döntés, és a Tokió fővárosi kormánya ezzel a lépéssel szeretné támogatni azokat, akik házasságot terveznek. A felhasználóknak egyedülállónak kell lenniük, legalább 18 éveseknek, házassági szándékkal rendelkezniük, és Tokióban kell élniük vagy dolgozniuk.

A kormányzati adatok szerint a 20 és 49 év közötti japánok nagyjából negyede egyedülálló, és bár az ebben a korban élők rendszeresen kifejezik házassági vágyukat, az elavult társadalmi hozzáállás és a növekvő gazdasági nyomás egyre nehezebbé teszi a házasságkötést. A tokiói alkalmazás még Elon Musk figyelmét is felkeltette, aki az X-en azt írta, „örülök, hogy a japán kormány felismerte ennek a kérdésnek a fontosságát. Ha nem tesznek radikális lépéseket, Japán (és sok más ország) eltűnik!”.

Szakértők szerint a termékenységi ráta várhatóan kiegyenlítődik majd egy bizonyos ponton, igaz, addigra Japán már egészen másképp nézhet ki, a demográfiai összetételtől kezdve a gazdaságán át a belpolitikáig.